Diskriminacija

Ukidanje prava Hrvatima

prosvjed
VL FOTO
24.09.2011.
u 13:53

Ovakvo što omogućio je ministar Zukan Helez iz SDP-a BiH, poznat i po tome što je kao savjetnika postavio šefa ratnog konc-logora za Hrvate u Bugojnu.

Kada su nam predstavnici braniteljskih udruga predstavili dokument o postojanju dva različita obrasca za ukidanje mirovina Hrvatima nakon provedene revizije, odnosno pak takvim zakulisnim pravnim igrama po kojima se Bošnjacima kojima su ukinuta prava ne može ukinuti mirovina ili pak invalidski dodatak, izgledalo je kao da se radi o dokumentima iz najmanje 1995. godine i vremena dvovlašća na većinskim hrvatskim i bošnjačkim područjima. Ekskluzivno donosimo dokument koji potvrđuje postojanje posebnog FMB2-a dokumenta s dodatkom ‘a’ koji se odnosi na pripadnike Armije BiH dok Hrvati, odnosno bivši pripadnici HVO-a dobivaju dokumente kojima se odmah isključuju iz prava, mirovina, invalidnina, naknada.

FMB2-a za Bošnjake

Ovakvo što omogućio je ministar Zukan Helez iz SDP-a BiH, poznat i po tome što je kao savjetnika postavio šefa ratnog konc-logora za Hrvate u Bugojnu. U jednome od ranijih istupa Helez je sve to zanijekao, no zasigurno ne može autentični dokument iz Županijske službe u Sarajevu koja je dostavila za četvero osoba sporne FMB2-a dokumente. “To je potpuno netočno. To je isto kao da ste rekli imaju dva Zukana, dva ministra. Znači, potpuna laž. Ima jedan obrazac FMB2”, kaže Zukan Helez. Sporni obrazac, međutim, i te kako postoji, o čemu svjedoči dokument kojemu smo u posjedu. S tim su se susreli i u MIO FBiH i dodaju da se radi o čistoj diskriminaciji. Za razliku od FMB2 obrasca, koji revizija izdaje za pripadnike HVO-a, onaj s dodatkom slova a, za pripadnike Armije, teško je provediv, tvrde u Zavodu.

Hrvatsko pitanje

- Obrascima gdje se odnosi na HVO izričito se može prikazati i ukinuti mirovina, a kada je u pitanju Armija - očito je da se to ne može i vrlo su dvojbeni nalazi te komisije, objasnili su u MIO-u. Radi se o ne samo kaznenoj odgovornosti nego i odnosu vlasti koja, uostalom kao i cijela trenutačna vlast u Federaciji BiH, teško diskriminira Hrvate i ne samo ignorirajući političku volju naroda, nego i u stvarnome životu čiji je cilj očito oduzeti novčane dodatke hrvatskim braniteljima, poslati ih na ulicu, a zatim i izvan BiH i jednom zauvijek riješiti hrvatsko pitanje u BiH. U pitanju je rat, ali samo provođen mirnim putem.

Komentara 2

GA
garbage2
16:54 24.09.2011.

Pa ljudi moji nista mimo zakona. Sve po Daytonu. Jesmo li ga svi mi tako rado potpisali ili nismo. E nema sada nazad. Mozete u stvari posjati jedno ostro pismo gospodinu Franji Tudmanu.

DU
Deleted user
21:48 24.09.2011.

Posalji ti pismo Aliji Izmetbegovicu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?