AKCIJA

Uhićeno 40 direktora

'bih...sarajevo...16.09.2009...sipa i policija, uhicenja i pretresi stanova, stranackih prostorija u sarajevu, osumnjicenika za zlocine nad hrvatima u mjestu trusina u blizini konjica...     Photo: Z
Večernji list
20.08.2011.
u 11:48

Velika akcija SIPA-e i Uprave za neizravno oporezivanje provedena na širem prostoru BiH - od Banje Luke, preko Tuzle do Posušja

Više od 40 uhićenih osoba s prostora istočne i zapadne Hercegovine, banjolučke i tuzlanske regije, rezultat je jučerašnje velike akcije koje su zbog milijunskih poreznih utaja proveli djelatnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uz pomoć Uprave za neizravno oporezivanje i uz asistenciju lokalnih policijskih snaga.

Milijunske utaja poreza

U jednoj od najvećih poslijeratnih akcija SIPA-e obavljeni su pretresi na desetke poslovnih objekata iz kojih je izuzeta veća količina dokaznog materijala, koji će zbog poreznih prijevara teretiti uhićenike. Na prostoru općine Posušje, kako doznajemo, SIPA je uhitila Damira i Ivana Ćuka, vlasnika tvrtki Elipsa i Herablika, preko kojih su odrađivane velike porezne utaje. U akciji je uhićen i Miroslav Crnčević, policajac MUP-a RS-a, koji je bio dio organizirane mreže, koja se, prema tvrdnjama vršitelja dužnosti direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula, “preko fiktivnih tvrtki uvozila visokoakciznu robu i na osnovi toga tražili povrat poreza. U B. Luci su pretresane lokacije u centru, naselju Lazarevo i Petrićevac, a među osumnjičenima se nalazi nekolicina banjolučkih biznismena. Zbog poreznih utaja policija je pretresa tvrtku Antonić-Trade u vlasništvu Nebojše Antonića.

Uhićeni biznismeni

Jučer se javio medijima u Banjoj Luci iz Zadra napominjući da je SIPA iz Tvornice duhana Banja Luka izuzela dokumentaciju vezanu uz tvrtke iz Hercegovine, a s kojima posluje tvrtka Antonić-Trade. “Nije predmet istrage Tvornica duhana Banja Luka nego su izuzeli dokumentaciju o poslovanju moje tvrtke s hercegovačkim tvrtkama”, objasnio je Antonić, većinski vlasnik banjolučke Tvornice duhana, uz napomenu da je akcija izvedena zbog prodaje cigareta. Antonić je kazao kako će se žurno vratiti u Banju Luku. Iz Tužiteljstva BiH priopćili su da su na terenu izvršeni pretresi na više desetaka lokacija, a lišeno je slobode više osoba. “Osobe lišene slobode u zakonskom roku bit će predane Tužiteljstvu BiH na daljnje procesuiranje, nakon čega će biti odlučeno prema koliko osumnjičenih će biti upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora”, poručili su iz ove institucije. Uhićeni se dovode u vezu s kaznenim djelima pranja novca, utaje poreza, carinske prijevare, krijumčarenja i drugim kaznenim djelima. Akcija je pripremana nekoliko mjeseci kako bi protiv osumnjičenih prikupili dovoljno dokaza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?