pasne poplave u BiH

Ugroženi stanovnici, kritično u Mostaru, Čapljini i Sarajevu

Voda
03.04.2013.
u 10:27

U starom dijelu Mostara poplavljeno nekoliko ugostiteljskih objekata, a voda prijeti i stambenim objektima

Kiša ni jučer nije “praštala” neumorno lijući i stvarajući nove probleme u ionako ugroženim područjima zemlje gdje su nabujale rijeke ponovno zaprijetile. Izdana su upozorenja za ugrožena područja, a cjelokupnu situaciju pozorno prati i Federalna uprava Civilne zaštite.

Vodostaji rijeka Bosne i Neretve i dalje su visoki i na granici su izlijevanja, mada je situacija jučer ocijenjena bolja nego dan prije. Dotok vode u svim akumulacijama hidroelektrana na Neretvi je i dalje povećan, kao i razina rijeke kroz grad Mostar, ali stanje nije alarmantno, priopćeno je iz Federalne i Županijske Civilne zaštite.

Kiša na području Mostara neprestano pada pa se očekuje da će razina vode i dalje rasti. Pojedine ulice su ponovno pod vodom koja se slijeva iz viših gradskih i prigradskih područja. Na HE Salakovac je protok vode 790 m3/s, dok je u HE Mostar 1050m3/s. U starom dijelu grada Mostara poplavljeno je nekoliko ugostiteljskih objekata, dječje igralište, a voda prijeti i stambenim objektima u priobalnom pojasu. Vodostaji rijeka Une i Sane u Unsko-sanskoj županiji su u blizini točke za redovite mjere od poplava. U općini Ključ rijeka Sana je na točki izlijevanja i situacija je neizvjesna. Na vodomjernoj stanici Reljevo, rijeka Bosna, razina vode je iznad kote redovite obrane od poplava. I rijeka Sava prijeti izlijevanjem iz korita u nekim mjestima. I danas nas očekuje oblačno vrijeme s kišom, dok je u Sjeverozapadnoj Bosni moguća susnježica i snijeg.

Prema najavama iz FHMZ-a kiše će biti i sljedećih dana sve do vikenda, stoga i stožeri Civilne zaštite prate situaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?