NAPAD NA POLICIJU

Ueksploziji u Bugojnu poginuo policajac, uhićen Haris Čaušević

policija
Arhiva VL
27.06.2010.
u 10:23

U ekspolziji ispred policijske postaje u Bugojnu poginuo policajac, policija uhitila počinitelja

U snažnoj eksploziji koja je jutros potresla Bugojno policajac Tarik Ljubuškić je poginuo, a šest osoba je ranjeno, među njima i policajka kojoj se liječnici bore za život. Policija je u Bugojnu uhitila je Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je priznao da je jutros aktivirao eksplozivnu napravu, Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa, a privedene su još tri osobe, dok se za jednom još traga.

Nepoznata eksplozivna naprava razorne moći nalazila se na zgradi Policijske stanice Bugojno. Od snažne detonacije popucala su stakla na zgradama udaljenim i do 300 metara od Policijske stanice, a kako saznajemo eksplozija se čula i u najudaljenijim dijelovima Bugojna.

Čaušević je nakon aktiviranja eksplozivne naprave jutros u 4.50 sati pokušao da pobjegne sa lica mjesta, ali je ubrzo uhićen i nalazi se u Policijskoj stanici Bugojno, gdje je priznao izvršenje ovog krivičnog djela.

Policija sumnja da je Čaušević eksplozivnu napravu aktivirao na daljinski upravljač.

Čaušević je od ranije poznat policiji zbog vršenja krivičnih djela, a ranije je u Islamskom centru Bugojno verbalno napao i lidera SDA Sulejmana Tihića. Prijateljima se nerijetko hvalio da je vrstan haker, a u bugojanskoj džamiji je držao predavanja zbog kojih je privođen.


Na uviđaju, koji još traje, iza zgrade Policijske stanice pronađena je vreća eksploziva, fantomka i rukavice, koje je, kažu policijski izvori, Čaušević bacio prilikom bijega, objavila je Srna.

Isti izvor navodi da se Čaušević za sada brani šutnjom.

Mediji navode da je Čaušević u vezi sa grupom Rijada Rustempašića kojoj se pred Sudom BiH sudi za terorizam, udruživanje radi činjenja krivičnih djela, kao i krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom. Kako smo saznali, postoji mogućnost da je Čauševićev napad osveta zbog procesa Rustempašićevoj grupi koji traje pred sudom BiH, ali se okolnosti tek utvrđuju.

U optužnici se navodi da je Rustempašićeva grupa formirana i djelovala u namjeri da na teritoriji BiH izvrši teroristički čin napadom na jedan od zajednički identificiranih objekata, odnosno željenih meta napada, a s ciljem ozbiljnog zastrašivanja pučanstva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, privrednih i društvenih struktura BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da se na inicijativu Rijada Rustempašića, koji je određivao vrijeme i mjesto sastanaka i rukovodio grupom, intenzivno sastajala u periodu od studenog 2007. do ožujka 2008. godine. Tijekom tih sastanaka, navodi se u optužnici, diskutiralo se o potencijalnim metama napada, dogovarali su se i planirali izvršenje navedenog terorističkog čina, obučavali se za korištenje oružjem i eksplozivom, nabavljali i posjedovali oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, nabavljali video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena dejstva i snimke izrade i upotrebe improviziranih eksplozivnih naprava.

U Bugojnu je "opsadno" stanje. Policija iz cijele Bosne i Hercegovine pristigla je u Bugojno, a tamo se nalazi i ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

"Ovo je udar na instituciju za provođenje zakona i na organe koji trebaju štititi mir i sigurnost građana u BiH. Ovo je poruka svima nama koji se bavimo sigurnošću i onima koji nam mogu pomoći da stvorimo sigurniju atmosferu za življenje da se energičnije, jače i funkcionalnije borimo protiv zla koje je danas eksplodiralo u Bugojnu. Nadam se da ćemo u tome imati podršku cjelokupne društvene zajednice u BiH", kazao je Ahmetović.

Kako smo saznali, poginuli policajac Tarik Ljubuškić brat je Admira Ljubuškića Šutka, dobitnika "Zlatnog ljiljana" čija je 15 godišnjica pogibije obilježena prije nekoliko dana. Tarik Ljubuškić je, kako kažu oni koji su ga poznavali, bio jedan od najboljih bugojanskih policajaca te poznat kao pristojan i dobar čovjek. Imao je 41 godinu, a iza njega su ostali supruga i dvoje djece.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?