Dom naroda

Udruge HVO-a se moraju uključiti u izradu zakona

Branitelji
01.03.2013.
u 11:08

Odlukom je predviđeno da se do 20. travnja pravo na mirovinu pripadnika OS BiH regulira posebnim zakonom

Nakon Zastupničkog i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH donio je odluku o načinu reguliranja statusa prava bivših pripadnika Oružanih snaga (OS BiH), koji su zbog toga i prosvjedovali prije dva dana pred zgradom Parlamenta. Ovom odlukom, za koju je glasovala većina izaslanika potvrđuje se pravo na mirovinu pripadnika OS BiH, koje je ostvareno prema državnom Zakonu o službi u OS BiH, te najavljuje reguliranje tih prava novim sveobuhvatnim zakonom o umirovljenju pod povoljnijim uvjetima u Federaciji Bosne i Hercegovine. Jedinstveni zakon bi, prema ovoj odluci, trebao biti donesen do 31. ožujka 2013. godine. U slučaju da zakon ne bude donesen do ovog datuma, Odlukom je predviđeno da se do 20. travnja pravo na mirovinu pripadnika OS BiH regulira posebnim zakonom. Istodobno, Dom naroda je usvojio zaključak kojim obvezuje Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da prilikom izrade jedinstvenog zakona o ostvarivanju prava na mirovinu u FBiH u te aktivnosti uključi sve krovne braniteljske organizacije. Na tome su posebno inzistirali hrvatski izaslanici, koji su upozorili kako u dosadašnjim aktivnostima na izradi jedinstvenog zakona nisu konzultirane udruge koje doista predstavljaju bivše pripadnike HVO- a. - Ja moram izraziti nezadovoljstvo kako se trenutačno pristupa tom pitanju izrade jedinstvenog zakona. Hrvatski predstavnici, odnosno predstavnici hrvatskih udruga uopće ne sudjeluju u izradi ovog zakona i ja sam uvjeren da mi taj zakon nećemo moći usvojiti do kraja ožujka. Preduvjet za to je da se stvarni predstavnici hrvatskih ratnih udruga uključe ravnopravno u izradu tog zakona - kaže predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH Ivo Tadić. Izaslanici su očekivali da će na jučerašnjoj sjednici Doma naroda biti u prilici izjasniti se i o imenima kandidata za suce Ustavnog suda FBiH.

Međutim, kako do jučer prijepodne iz Ureda predsjednika Federacije Živka Budimira nije upućen prijedlog s imenima troje kandidata, Dom naroda je bio prisiljen tu točku skinuti s dnevnog reda. Postojale su informacije da bi Budimir ipak mogao listu kandidata koju je usuglasio s potpredsjednicima Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem uputiti u parlamentarnu proceduru, ali on to nije učinio. U Dom naroda nije stiglo niti bilo kakvo službeno obrazloženje takve odluke pa se može zaključiti kako je u pitanju nastavak opstrukcija koji imaju cilj spriječiti rekonstrukciju vlasti u Federaciji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?