Chaudry Zulfikar

Ubijen tužitelj koji je progonio talibane i Perveza Musharrafa

Pakistan (1)
Reuters/PIXSELL
04.05.2013.
u 08:00

Pakistanski državni tužitelj Chaudry Zulfikar, koji je radio na cijelom nizu slučajeva vezanih uz terorizam ubijen je jučer u Islamabadu.

Pakistanski državni tužitelj Chaudry Zulfikar, koji je radio na cijelom nizu slučajeva vezanih uz terorizam, među ostalim i na slučaju ubojstva nekadašnje pakistanske premijerke Benazir Bhutto, ubijen je jučer u Islamabadu. U trenutku kada su na njegov automobil napadači otvorili vatru iz automatskog oružja Zulfikar se vozio na saslušanje vezano za bivšeg predsjednika Perveza Musharrafa kojega se sumnjiči za umiješanost u ubojstvo B. Bhutto otprije pet godina. 

Nije bilo spasa

Kad je njegovo vozilo prolazilo kroz stambeni dio Islamabada, na njega je zapucalo nekoliko napadača rešetajući automobil sa svih strana, a potom su, ispraznivši okvire oružja, pobjegli na motociklima. Zulfikar je hitno prevezen u bolnicu gdje je podlegao ozljedama, a jedna je prolaznica, koja se zatekla na ulici tijekom napada, poginula na mjestu. Zulfikarov tjelesni čuvar preživio je iako je teško ranjen, a tvrdi da je uspio raniti barem jednog napadača. Chaudry Zulfikar bio je jedan od najpoznatijih pakistanskih državnih tužitelja i sigurno mu nije manjkalo neprijatelja koji bi ga rado vidjeli mrtvog. Uz Perveza Musharrafa, kojega je tužio jer Benazir Bhutto nije osigurao dovoljnu zaštitu te je time omogućio njeno ubojstvo, progonio je pakistanske talibane, ali i terorističku organizaciju LeT čiji vođe stoje iza napada u Mumbaiju u Indiji otprije pet godina. Ovu grupu, prije nego se odmetnula, financirala je i opremala pakistanska obavještajna služba ISI kako bi izvodila napade u indijskom dijelu Kašmira.

 Nitko još ne upire prstom u počinitelja ubojstva, no gotovo je sigurno da je umješan bivši predsjednik Pervez Musharraf koji se u Pakistan nakon dobrovoljnog egzila vratio prije nekoliko mjeseci kako bi sudjelovao na izborima koji se održavaju sljedeći tjedan.

Ugrožen sudski proces 

Na njegovu žalost, pakistanski sud ne samo da nije prihvatio njegovu kandidaturu nego je izdao i nalog za njegovo uhićenje zbog umiješanosti u ubojstvo nekadašnje premijerke. Musharraf se tada nalazio na sudu, no bez problema je izašao iz zgrade jer su njegovi tjelesni čuvari savladali zaštitare i izveli svog šefa van, uveli ga u automobil i odvezli. Policija ga je sljedeći dan ipak pronašla, a sada se nalazi u kućnom pritvoru. Jedan od ključnih ljudi procesa bio je upravo Zulfikar, no nakon njegove smrti proces je došao na klimave noge. U Pakistanu su inače izbori sljedeći tjedan, i to bi trebala biti prva mirna tranzicija u povijesti zemlje.

>>Evo kako dvije godine poslije živi grad u kojem je ubijen Bin Laden

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije