knjiga o breiviku

Ubijao je zbog majke koja bi ga milovala, a onda pretukla

'Anders Behring Breivik clenches his fist as he arrives at the courtroom for the first day of his trial  in Oslo in this April 16, 2012 file photograph. As the trial of Breivik comes to an end, Norway
Reuters/PIXSELL
10.10.2012.
u 12:00

Psihijatru je rekla da ju je mučio još dok je bila trudna jer ju je “namjerno udarao”. Liječnik je tada preporučio izdvajanje djeteta iz obitelji

Njegova je slika o samome sebi dvostruka: doživljava se vitezom koji će spasiti svijet, ali i zombijem. Sam je, odbačen, ima sadističke fantazije. Ključ treba tražiti u odnosu s majkom. Anders Behring Breivik muškarac je koji mrzi žene. Tako u razgovoru za Večernji list govori pisac Aage Storm Borchgrevink, čija je knjiga \"Norveška tragedija\" izašla prije nekoliko dana. Na 380 stranica govori o formativnim godinama ubojice koji je lani smaknuo 69 ljudi, a sve kroz dokumente psihijatara. Obitelj Breivik, naime, bila je godinama u tretmanima različitih institucija.

>> Objavili knjigu sa 7000 e-mailova masovnog ubojice Breivika

>> Francuski pisac Millet: Breivik je ono što Norveška zaslužuje

Majčina nebriga

– Želio sam pisati o političkoj radikalizaciji na internetu. No nakon razgovora s obiteljima, svjedocima, ljudima bliskih Breiviku, uvida u opsežnu dokumentaciju psihijatara i centara za socijalnu skrb, promijenio sam mišljenje. Pitao sam se odakle tolika mržnja. Iznova sam iščitavao njegov Manifest jer sam znao da u tome leži ključ razumijevanja. Politička agenda, desničarstvo i radikalizam samo su površina – kaže. Indikativna je rečenica kako \"uloga žene kao majke treba biti reducirana na davanje jajašca za potpomognutu oplodnju\". U dokumentaciji je našao opise majčine nebrige i zapuštanja. Kad je 1983. sa četverogodišnjim sinom primljena u Centar za dječju psihijatriju, kazala je kako ju je mučio još u trudnoći jer ju je \"namjerno udarao\". Psihijatri su bili jednoglasni: odnos s primarnim skrbnikom, majkom, nikada nije uspostavljen.

– Liječnici konstatiraju reaktivni poremećaj privrženosti – kaže. Breivik je odrastao bez osjećaja sigurnosti i odnosa s drugima. U kasnijim godinama bio je zbunjen i nesiguran. Majka je prema Andresu igrala toplo-hladno. U jednom trenu, piše psihijatar, govori mu maznim glasom, zatim ga udari i kaže mu neka umre. Dijete ostaje mirno, smiješi se, govori da ga ne boli i tako izaziva.

– Breivik je za nju bio odrasla, nasilna osoba iako je bio dijete – objašnjava autor. Dok ga je dojila, govorila bi kako je agresivan, hiperaktivan i koliko se veže za nju. Odnos je imao seksualnu komponentu: \"Spavaju u istom krevetu s tjelesnim kontaktima\", napisao je psihijatar. \"Riječ je o ženi s graničnim poremećajem osobnosti koja projicira primitivne agresivne i seksualne fantazije na dijete.\" Psihijatar je preporučio izdvajanje djeteta iz obitelji. Kad su se Breivikovi rastajali, otac je tražio skrbništvo. Odbili su ga.

Analiza slučaja

– Centri za socijalnu skrb bili su protiv. Taj je momenat važan: pokazuje kako se prije 30-ak godina država nije željela miješati u odnos majke i djeteta jer je smatrala da na to nema prava – kaže Borchgrevink. No je li knjiga apologetska, prikazuje li Breivika žrtvom i traži li opravdanje?

– Ne, nipošto. Samo dajem uvid kako bismo ga razumjeli. I danas u Norveškoj nije jasno kako se pokolj mogao dogoditi. Ne krivim ni majku – kaže te zaključuje: – Ovo je analiza Breivikova slučaja. Generalizacija da bi netko drugi, koji dolazi iz slične situacije, postupio jednako, ne stoji.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije