SKANDALOZNO

U UN-u veleposlanik BiH glasa mimo odluka Predsjedništva BiH

radmanović
Dean Moconja
07.06.2010.
u 15:44

Nebojša Radmanović je istaknuo kako veleposlanik BiH pri UN-u glas isključivo prema naredbi Harisa Silajdžića

Povodom posljednjeg glasanja u Vijeću za ljudska prava UN-a u Ženevi 2. lipnja, u vezi prijedloga Rezolucije o napadima izraelskih snaga na humanitarni konvoj koju je uime Organizacije islamske konferencije podnio Pakistan, priopćenjem za javnost oglasio se član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

- Bosna i Hercegovina je glasala za ovu Rezoluciju suprotno dogovorenom principu u Predsjedništvu BiH koje je jedino zaduženo za donošenje odluka u oblasti vanjske politike. Naime, prema načelnom dogovoru, BiH u Vijeću sigurnosti i drugim tijelima UN-a, glasa kao i zemlje članice EU kada one imaju jedinstven stav -  navodi Radmanović.

- U slučaju da članice EU-a nemaju jedinstven stav o nekom pitanju, dogovoreno je da će BiH u takvim situacijama biti uzdržana prilikom glasanja - podsjeća Radmanović.

U dosadašnjim glasanjima u Vijeću sigurnosti i tijelima UN-a, članovi Predsjedništva BiH nisu uvijek imali usaglašen i jedinstven stav o čemu postoji i pismeni trag, ali je i za takve situacije dogovoren princip i način upućivanja instrukcije Misiji BiH pri UN-u i veleposlaniku BiH.

- Ovo nije prvi put da predstavnik BiH u Vijeću sigurnosti i drugim tijelima UN-a glasa i iznosi stavove suprotno dogovorenom stavu u Predsjedništvu BiH, odnosno kako se iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH veleposlaniku BiH šalju instrukcije suprotne zajedničkom stavu, ignorirajući stav člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske -  potcrtava Radmanović..

U svim ovim situacijama, smatra Radmanović, radilo se o kršenju Ustava BiH koji za ove odluke predviđa konsenzus i konkretnih dogovora usuglašavanja stavova u oblasti vanjske politike.


Takođe, u svim ovim slučajevima radi se o zloupotrebi dužnosti veleposlanika privatnim aranžmanima, mimo službenih kanala komuniciranja i slanja instrukcija.

- Veleposlanik BiH je tako iznosio stavove samo jednog člana, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića - tvrdi Radmanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?