UN TVRDI:

U Tuzli i Sarajevu osnivani tajni zatvori CIA-e za ispitivanja

zatvorenik
VL FOTO
17.06.2010.
u 09:44

U izvješću se navode detalji o mučenju pritvorenika u američkim vojnim bazama Orao kod Tuzle i Butmir u Sarajevu

Bivša američka vojna baza Orao kod Tuzle i vojna baza SFOR-a u sarajevskom mjestu Butmir u najnovijem izvješću pod nazivom “UN Human Rights Council Discusses Secret Detention Report” spominju se kao mjesta u kojima su agenti CIA-e fizički zlostavljali uhićenike za koje su sumnjali da pomažu terorističku mrežu Al-Qaidu.

Izvješće od 186 stranica

U izvješću od 186 stranica, o kojem raspravlja UN-ov Odjel za zaštitu ljudskih prava, navodi se podatak da su obavještajci CIA-e bazu Orao koristili za postupak ispitivanja osam zatočenika. Podrobno su opisane nasilne metode koje su pri ispitivanju američki agenti koristili protiv izvjesnog Nihada Karšića i Almina Hardauša. Njih su dvojica, naime, 25. rujna 2001. godine, nekoliko dana poslije napada terorističkog napada na New York i Washington, uhićeni na nepoznatoj lokaciji, a potom odvedeni prvo u vojnu bazu Butmir, a potom u bazu Orao kod Tuzle. Tamo su zatvorenim hangarima držani u tajnom pritvoru, navodi se u izvješću. Danima su potpuno goli držani u samici, u kojima su ih prisilno držali budnim. U izvješću se spominje podatak da su pritvorenike u više navrata tukli, verbalno maltretirali. Čak im je jedno vrijeme bila potpuno uskraćena hrana, a cijelo vrijeme su bili fotografirani ili snimani kamerama videonadzora.

CIA bez milosti

Još prije desetak dana UN-ov Odjel za ljudska prava održao je interaktivni dijalog na kojem se razgovarali o tajnosti operacija koje su vođene u borbi protiv terorizma. Raspravu je pripremila Martina Scheinin, posebna izvjestiteljica na promicanju i zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda u borbi protiv terorizma, kao i Manfred Nowak, predsjedatelj Radne skupine za prisilne nestanke ili prisilno zatvaranje. Ovo izvješće obuhvaća 66 država svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?