Kolegij Vlade HB žup

U Tomislavgradu u ponedjeljak sastanak političara oko vlasti

vlada
Željka Mihaljević
10.09.2011.
u 12:44

12. rujna bit će sastanak predstavnika svih političkih stranaka i rukovodstva Skupštine u Tomislavgradu

Aktualna problematika u HBŽ-u u kojoj ni 11 mjeseci nakon izbora nije formirana izvršna vlast, a ni zakonodavna nije do kraja konstituirana, jer ni Skupština nije imenovala predsjedatelja, niti su imenovana skupštinska tijela/povjerenstva, rezultirala je održavanjem Kolegija Vlade HBŽ-a, a nakon toga i konferencijom za novinare. 
U obraćanju javnosti aktualni premijer Vlade HBŽ-a dr. Nediljko Rimac kazao je kako je riječ o krajnje deprimirajućoj situaciji u kojoj je učinjeno sve da se normalno funkcioniranje Vlade onemogući, da se izazove što više nezadovoljstva kod građanstva, te da, ipak, u krajnjem slučaju ovakvo generiranje krize ima svoju političku pozadinu, jer u nekoga se mora uprijeti prostom, a u koga drugoga nego u Vladu koja je još aktualna, kazao je Rimac i dodao da nije riječ o tehničkom mandatu, jer da to ne postoji, nego je svaka, pa i ova, županijska izvršna vlast Vlada dok se ne formira nova.

Financijske transakcije

Uglavnom, ministri na čelu s premijerom Rimcem zaključili su kako je zaključak Skupštine HB županije da se onemogući aktualnoj izvršnoj vlasti bilo kakve financijske transakcije izuzev podmirivanja plaća korisnicima županijskog proračuna i redovitih primanja, kao i bilo kakva nova imenovanja ili upošljavanja u Vladi, odnosno javnim poduzećima i ustanovama, nezakonita jer je nakon Ustava HBŽ-a, sljedeći najjači zakonski akt proračun i zakon o njegovom izvršavanju. 
- Ovu agoniju treba prekratiti, jer zbog političkih igara u skupštinskim klupama život ne smije stati,“ kazao je Rimac i dodao kako je zaključeno da on, kao aktualni premijer, za ponedjeljak, 12. rujna, sazove sastanak predstavnika svih političkih stranaka i rukovodstva Skupštine u Tomislavgradu kako bi se ova ‘nelegalna’ blokada skinula, dakle da se spomenuti zaključci ponište kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje života u HBŽ-i. 
Rimac je istaknuo i to da bi na tom sastanku trebalo biti riječi i o opetovanim devijacijama oko formiranja županijske izvršne vlasti jer je ono što se radi vezano za imenovanje mandatara „postalo prava lakrdija“.

Uozbiljite se

Stoga su sa ove pressice pozvane političke stranke da se uozbilje, te da se konačno počne dešavati ono što je dogovoreno oko mandatara a vezano za zadane rokove oko osiguranja parlamentarne većine. Veliku krivnju za to snosi i tročlano Predsjedništvo Skupštine HB županije koje nije ispoštovalo ni svoje zaključke, te je prvom kandidatu za mandatara, Stipi Pelivanu (HDZ BiH) rok za dostavljanje dokaza o dobivenoj skupštinskoj većini sa 1. kolovoza produljilo do 1. rujna, a kako stvari stoje, čini se i do konca rujna.
Vezano za sve učestalije zahtjeve za provođenjem novih izbora, posebice onih od strane sindikalnih organizacija i nevladinog sektora, Rimac je kazao da bi to bio dodatni udar na ionako lošu financijsku situaciju u Županiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?