Herc iskrice

U tijeku pripreme za svjetski festival teatra apsurda

Frano Vukoja
10.12.2012.
u 10:18

Po skliskom političkom terenu BiH po stoti puta skrenula je s Mape puta

Temperatura u atmosferi jako je pala, pali su i snjegovi. Po skliskom političkom terenu BiH po stoti puta skrenula je s Mape puta. Bablje ljeto uspavalo je BiH, a onda je stigla i stegla ciča-zima. Država dvaju entiteta i triju etniciteta bez zimske je opreme, nedostaje soli (ne samo u glavama nekih) i pijeska jer se ljetos potrošio bacanjem prašine u oči. A valja Bosni i Hercegovini preko rijeke i mora problema do Europe. Stara dama Europa kaže joj da se ne šali, već da izađe na pravi put i krene Mapom puta. Pa oni kojima se u Europu žuri viču:

- Sklonite se s puta, ide baba ljuta!

Oni kojima se u Europu baš puno i ne žuri pjevuše uspavanku:

- Što je danas lijep i snježan dan za zimski san!

Iz Europe pokušavaju metodom batine i mrkve, a ne znaju da ta metoda u BiH ne hoda. Jer u državi dvaju entiteta i triju etniciteta ima previše velike djece koji više vole batinu nego mrkvu. Mrkva im je veća batina od batine, to jest štapa. Pa je BiH što se EU tiče na dugu štapu. Čupanje mrkve, to jest šargarepe, u BiH ne sliči na čupanje repe. Ne ide po onoj: djed za repu, baba za djeda, mačka za babu, miš za mačku i iščupaše repu, to jest šargarepu, odnosno mrkvu. Prije bi se reklo da ide obratnu i svi padnu na donji dio leđa. Dok Mapa puta prolazi pored puta, dok je stara dama Europa ljuta, crtaju se neke druge mape. Samo da ne bude kao na satu matematike kad je hercegovački srednjoškolac, dok je profesor objašnjavao integrale, crtao automobil po svojoj želji. Profesor uze papir s nacrtanim automobilom i na napisa 111-P-111 te reče:

- Evo sam ti ga i registrirao!

Učenik pogleda „registraciju“ i upita:

- Profesore, a što znači ovo P?

-Popravni – pojasni mu profesor.

Brojna otvorena pitanja zatvaraju put BiH u Europu. Među njima je i hrvatsko pitanje. U BiH ne vrijedi ona: Tko pita, ne skita! Bh. Hrvati se naskitaše dok svakoga upitaše kako riješiti hrvatsko pitanje. Bilo je riješeno 1943. u Jajcu, pa 1995. u Daytonu, a onda je razriješeno. Sad kažu da će ga riješiti kroz (s)sustavne promjene, izmjene i dopune. Ako se ne riješi to pitanje, BiH će opet biti u pitanju. Pa će se oni koji su uporni s dvorednim kopčanjem BiH pitati što to opet nije u redu. Hrvatskom bratu u BiH pomažu kao Perica mlađem brati Ivici.

- Zašto Ivica plače? – upita majka.

- Samo sam mu pomogao – odgovori Perica.

- A što si to mu pomogao? – znatiželjna je majka.

- Pomogao mu da pojede čokoladu – pojasni Perica.

Angelina Jolie, naša Anđa Đolo, navodno želi prestati s glumom. Netko tužno u šali reče:

- Kad je Angelina vidjela kako se glumi u BiH, shvatila je da je obični amater u svijetu glume!

Lijepa Angelina posvetit će se brojnoj obitelji i humanitarnom radu, ako stigne, režirat će koji novi film. Jer ne valja ostati na samo onom „U zemlji krvi i meda“, to jest u BiH. No, u BiH je i previše glumaca koji žele režirati sve i svašta, a imaju i raznorazne scenarije pa će Angelina Jolie zbog silne konkurencije morati pronaći neku temu izvan BiH, a ima ih na ovom svijetu na pretek. Čega nema ni na filmu. Jer riječ je o svjetskom teatru apsurda. Nadajmo se da u BiH neće organizirati festival takvog teatra! Kumovi daytonskog braka trebali bi preuzeti odgovornost. Kaže se da kum nije dugme, a valjda su kumovi shvatili da dvoredno kopčanje nije po mjeri BiH. Sve skupa u vezi i bez veze daytonskog braka podsjeća na nezgodnu zgodu kad se razgovaralo o uvođenju poreza na neženje. Jedan oženjeni kazao je na svoj račun i državni proračun:

- Te neženje treba kazniti - brakom!

Bilo kako bilo, ili crno na bilo, u narodu kažu: Di je bilo, bit će, di je vrilo, vrit’ će! Krajnje je vrijeme da poduzetni nešto poduzmu jer ode mast u propast. Ne mogu se najodgovorniji ponašati kao Mujo kad ga je prijatelj Haso nazvao telefonom i upitao:

- Što radiš?

- Ništa, na poslu sam – pojasni mu Mujo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?