Istraživanje

U svakoj generaciji u BiH 20 tisuća učenika ne završi srednju školu

skola
VL FOTO
26.04.2012.
u 11:04

Minimalno tisuću djece ne upisuje srednju školu; najmanje 1,5 tisuća učenika ne završava prvi razred srednje škole, 2,5 tisuća drugi

Podatak da u svakoj generaciji u Bosni i Hercegovini, oko 20 tisuća djece ne završi srednju školu, i više je nego alarmantan. Najave uvođenja obveznog srednjeg obrazovanja, koje bi riješilo ovaj problem, ostalo je samo kao predizborno obećanje, koje bi se uskoro ponovno moglo aktualizirati.

Podaci govore

Prema podacima Centara civilnih inicijativa u BiH svake godine oko 15 posto ili oko 20 tisuća djece ne završi četverogodišnju srednju školu. Pojašnjavaju da minimalno tisuću djece ne upisuje srednju školu; najmanje 1,5 tisuća učenika ne završava prvi razred srednje škole, 2,5 tisuća drugi, 4,3 tisuće treći, te tako, minimalno 18 tisuća učenika ne završi četvrti razred srednje škole, što je oko 20 tisuća djece na generacijskoj razini ili oko 15-20 posto te populacije. Podaci UNDP-a govore i o većem apstiniranju, tako prema njihovim podacima srednju školu pohađa samo 79 posto djece srednjoškolske dobi. Prema tvrdnjama iz CCI-ja, ta činjenica uzrok je nezaposlenosti i socijalnih slučajeva, te doprinosi produciranju jeftine radne snage, a te osobe postaju teret državi umjesto poticaja njezinu razvitku.

U Ministarstvu civilnih poslova kažu da ova institucija nema podataka o djeci koja ne završe srednjoškolsko obrazovanje jer nema nadležnosti za to pitanje.

Razlozi su različiti

Prema istraživanjima, razlozi za neupisivanje djece u srednje škole su različiti, od ekonomsko-socijalnog položaja obitelji, preko tradicije i patrijarhalnog naslijeđa, do problema manjinskih grupa. Situacija je posebice teška u ruralnim područjima, sredinama koje su udaljene od velikih obrazovnih centara, jer je mnogo onih koji nemaju novca da plaćaju prevoz do srednje škole udaljene 15 ili 20 kilometara

Prosječni godišnji trošak školovanja jednog srednjoškolca je oko 2300 maraka, dok je godišnja naknada za nezaposlenost u FBiH 3744 maraka. Stječe se dojam da je netko odlučio kako je isplativije financirati nezaposlenost, odnosno socijalne naknade, nego investirati u obrazovanje. Po ovom izračunu, za školovanje isključene grupe treba izdvojiti oko 45 milijuna KM ili manje od 60 milijuna KM ako se u procjene uključe besplatni udžbenici za dvije godine. Iz prakse zemalja EU može se naučiti da nezavršetak srednje škole proizvodi ogromne štete po društvo u cjelini, a da osobe sa srednjom ili nižom stručnom spremom čine preko 90 posto nezaposlenih u BiH.

Institucije u BiH opet tvrde, da žalbi na srednje škole nema, a da ni oni ne mogu reagirati po bilo kojoj osnovi jer srednje obrazovanje nije obvezno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?