NEZAPAMĆENO

U Širokom Brijegu zbog nevremena odgođeni i pogrebi

ŠIroki Brijeg
Foto: Tomislav Miličević
1/9
05.02.2012.
u 14:38

Zbog snježnog nevremena još su neka područja odsječena. Tijekom današnjeg dana električne energije nije bilo u Buhovu, Izbičnu, Gornjoj i Donjoj Britvici

Danas se stanje u općini Široki Brijeg, koja je jučer (subota) proglasila elementarnu nepogodu, donekle stabiliziralo. Prema informacijama koje smo dobili od Predraga Naletilića, pomoćnika općinskog načelnika, na području općine Široki Brijeg palo je između 60 do 110 cm snijega (u prosjeku je u gradu palo oko 80 cm)ovisno o kojem se dijelu općine radi, što je dovelo do potpunog prometnog kolapsa. U subotu u jutarnjim satim grtalica je prošla glavnom prometnicom, tako da su automobili, koji imaju zimsku opremu, mogli proći gradom. 

Hitni slučajevi

- Iako smo bili pripremljeni zbog najava nevremena, mogućnost za zimsko održavanje cesta u ovakvom mediteranskom okruženju su skučene. Prioritet su nam hitni slučajevi, ali sva mehanizacija radi i danas kao da je radni dan, kazao nam je Naletilić dodavši kako se i dalje radi na rasčišćavanju snježnih nanosa. Pod hitnim slučajevima misli se na rodilje, teške bolesnike i umrle. Tako su imali četiri rodilje, a u vrijeme pisanja teksta mehanizacija se probijala prema selu Smokinje gdje su dobili poziv od žene koja treba roditi. Zbog snježnog nevremena koje je pogodilo ovu općinu morali su se odgoditi i pogrebi koji su bili zakazani jučer.

Također, imali su i 7,8 slučajeva teških bolesti do kojih su se uspjeli probiti, kao i do bolesnika koji moraju ići na dijalizu. Upravo su se teži slučajevi tek predvečer  u subotu uspjeli probiti do Mostara, a najkritičnije je bilo na području Međina, na prometnici između Širokog Brijega i Mostar, gdje je bio veliki zastoj kao i veliki nanosi snijega. Teška mehanizacija tvrte Mrvelj iz Posušja probijala je put do Mostara. Prema dostupnim informacijama, put kroz Žovnicu je djelomično oslobođen, odnosno jedan trak, ali su ga nanosi vjetra s vremena na vrijeme činili neprohodnim. Na području grada, kao i općine, u pomoć pri rasčišćavanju snijega priključili su se mnogi privatnici koji imaju tešku mehanizaciju.

Bez elektične energije

Zbog snijega su dijelovi općine bili bez električne energije. Tako su tijekom jučerašnjeg dana bez električne energije bili: istočni dio grada (Zaobilaznica), Crnač, Izbično, Buhovo, Gornja i Donja Britvica. Djelatnici EP HZ HB su uspjeli tijekom jučerašnjeg dana staviti pod napon istočni dio grada i Crnač, dok su Izbično, Buhovo, te Gonja i Donja Britvica bez el. energije i danas bez el. energije radi otežanih uvjeta i velikih smetova, koji ponegdje dosežu i dva metra, u nemogućnosti otkloniti kvarove.

Naletilić je apelirao na građane da poštuju komunalni red, te da počiste snijeg ispred svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora. Apelirali su i na to da se prometnica ne koristi osim hitnih slučajeva, pošto je većinom očišćen jedan prometni trak. Također, važno je skrenuti pozornost građanima, kako radi današnjeg nešto toplijeg vremena postoji mogućnost klizanja velikih količina snijega s krovišta i grana drveća, ali da obrate pozornost i na ledenice koje mogu biti opasne po život.

Ipak, mnogi su današnji dan iskoristili kako za igru i uživanje u snijegu, kao i za rasčišćavanje prilaza ulica. Kako izgleda snježna idila u Širokom Brijegu možete pogledati u našoj fotogaleriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?