PREGOVORI

U SBŽ i HNŽ vlast ustrojiti paritetno od dva HDZ-a, SDP i SDA

covic
VL FOTO
07.07.2011.
u 10:01

Čović Želio sam pokazati da je moguće uspostaviti vlast na konstruktivan način na svim razinama od županija do države

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarao je s pomoćnikom zamjenika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Thomasom Countrymanom istaknuvši da ova stranka neće pristati na bilo kakvu trgovinu s mjestom predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Hrvatska koalicija

“To mjesto isključivo pripada hrvatskoj koaliciji dva HDZ-a. Ako treba nešto treba raditi oko imena kandidata, to je isključivo stvar hrvatske koalicije. Ova igra s manipulacijama oko kandidata treba u biti podijeliti Hrvate“, ocijenio je predsjednik HDZ-a BiH. Posljednjih dana u medijima BiH se navodi kako bi se, nakon što kandidat SDP-a BiH za predsjedatelja Vijeća ministara Slavo Kukić očekivano ne dobije potporu u Zastupničkom domu, kao kandidati dva HDZ-a za premijera mogli pojaviti sadašnji državni dopremijer i član Predsjedništva HDZ-a BiH Dragan Vrankić ili pak Martin Raguž koji je zamjenik predsjednika HDZ-a 1990. Vrankić je utorak demantirao mogućnost da on prihvati kandidaturu koja ne bi bila usuglašena s hrvatskim političkim blokom ističući da je prijedlog dva HDZ-a Borjana Krišto. Čović je američkom diplomatu iskazao spremnost za uspostavu vlasti sa SDP-om BiH i Strankom demokratske akcije u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji kao i na državnoj razini kako bi se okončala devetomjesečna kriza nakon održanih izbora u zemlji.

“Istaknuli smo gledanje kako u kratkome vremenu ponuditi rješenje oko ustroja vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji u jednome paketu što bi pokazalo dobar duh odnosa između stranaka koje bi mogle činiti vlast. Vjerujemo da na razini Vijeća ministara vlast trebaju činiti stranke koje imaju predstavnike u kolegiju dva doma Parlamenta uvažavajući izborni rezultat koji je ostvaren unutar pojedinih naroda i građana“, rekao je Čović. Predsjednik HDZ-a BiH u Sarajevu je razgovarao s Countrymanom koji sudjeluje u radu Upravnoga odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), tijela sastavljenog od najvažnijih zemalja svijeta koje oblikuje politiku međunarodne zajednice u BiH.

Vlast u županijama

Prema njegovim riječima, prijedlog HDZ-a je da se vlast u središnjoj Bosni, gdje su Hrvati izbačeni iz vlasti, i Hercegovačko-neretvanskoj županiji ustroji paritetno od dva HDZ-a te SDP-a i Stranke demokratske akcije. „Ja sam želio pokazati da je moguće uspostaviti vlast na konstruktivan način na svim razinama od županija do državne razine. U središnjoj Bosni treba implementirati izbore sukladno izbornom rezultatu i mi nudimo varijantu reciprociteta budući se radi o županijama s posebnim režimom te da ove četiri stranke uspostave vlast u ove dvije županije, u Mostaru i u središnjoj Bosni“, rekao je predsjednik HDZ-a BiH. Pojasnio je pri tome da je naišao na razumijevanje američke administracije za prijedloga oko rješenja krize u BiH.

Ključne riječi

Komentara 4

TT
ttolic
15:04 07.07.2011.

HDZ je sa ovakvim vodstvom ponovno gubitnik, a i hrvatski narod sa njim, nažalost. Kasno Čović pokazuje dobru volju. Previše je kalkulisao i lutao.

PA
park
13:21 07.07.2011.

Nemaš ti šta pokazati , HDZ je pritisnut uza zid i nema kud !?? U HNŽ_u je potrebna 2/3 većina i kako si onda mislio formirati vlast bez Bošnjaka , uostalom to i nije bila tvoja zamisao već gosp. Lasića , al ti se kitiš tuđim perijem , što se tiče srednje Bosne tu je priča okončana . U Vijeću Ministara dobićeš ono što ti i pripada ni manje ni više ...., basta - završena priča !

BR
Bralo
15:25 07.07.2011.

Vidi i Covic da je ovaj put precao svaku mjeru i izgleda da je vjerovao u pogresne savjetnike. Nikad nije kasno doci pameti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?