POD SVAKU CIJENU

U SB županiji žele “svesti Hrvate u okvire manjine”

SBŽ
VL FOTO
12.07.2011.
u 09:30

Načinom na koji su formirali vlast jasno pokazali što misle o Hrvatima u SBŽ-u

Na izjavu Senada Selimovića, ministra prosvjete u Vladi SBŽ-a, da usvajanjem odluke o prijenosu ovlasti u oblasti obrazovanja sa županije na općine, a koju su nedavno usvojila općinska vijeća Kreševa i Kiseljaka, Hrvati sami sebe svode na nacionalnu manjinu, reagirali su predstavnici općinske vlasti u Kiseljaku. Predstavnici općinskih vlasti podsjećaju da je donesena odluka u skladu s Ustavom FBiH, kao i Ustavom SBŽ-a.

“U poglavlju Ustava SBŽ-a stoji da, na zahtjev općine, županija će na općinu delegirati svoje nadležnosti vezane uz: obrazovanje, kulturu, turizam, lokalno poslovanje, dobrotvorne aktivnosti i radioteleviziju. Županija je dužna to učiniti prema općinama čije većinsko stanovništvo, po nacionalnoj strukturi, nije stanovništvo koje čini nacionalnu većinu županije kao cjeline. S obzirom da je popisom stanovništva u BiH iz 1991. utvrđeno da je na području današnje Srednjobosanske županije živjelo ukupno 335.752 stanovnika, a većina su bili Bošnjaci kojih je bilo 43,9%.

U općini Kiseljak, prema popisu iz 1991., Hrvati su bili većina. Iz navedenog se jasno vidi da je SBŽ bio dužan prenijeti gore navedene ovlasti na općinu Kiseljak s obzirom da većinsko stanovništvo općine Kiseljak nije stanovništvo koje čini nacionalnu većinu SBŽ-a kao cjeline, kaže Mladen Mišurić Ramljak, načelnik općine Kiseljak. Načelnik je odbacio stav ministra Selimovića koji tvrdi da ovakvim odlukama Hrvati sebe svode na razinu nacionalne manjine. - Iznenađuje me stav ministra Selimovića kad govori da ne priznaje da su Hrvati manjina u SBŽ-u.

Naravno da Hrvati nisu manjina ni u SBŽ-u ni u FBiH, iako su Selimović i njegove kolege u Vladi i Skupštini SBŽ-a načinom na koji su formirali vlast u ovoj županiji jasno pokazali što misle o Hrvatima. Ministar je, uzimajući sebi za pravo da sam bira i imenuje članove školskih odbora iz reda zaposlenih i lokalne zajednice, pokazao da je samo instrument politike stranaka platforme koji žele pod svaku cijenu ‘svesti Hrvate u okvire manjine’, kaže Ramljak. Još jednom je naglasio da je Općina Kiseljak u proteklih pet godina za projekte poboljšanja uvjeta školovanja izdvojila 1,5 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?