Nastavak akcije

U nepostojećim hotelima koji su desetljećima u Međugorju

Medjugorje
Zarko Basic/PIXSELL
26.06.2013.
u 09:45

U ilegalnom hotelu s 54 sobe, u kojem je jučer bilo oko 150 gostiju, uglavnom Talijana, vlasnici desetljećima nisu prijavili nijednoga gosta, a fiskalna blagajna im je potpuno strani pojam

“One koji neće prijaviti radnike i treba kazniti. Oni gomilaju bogatstvo, to su vile, auta, šminka, milijuni na računima, a jadnim radnicima čak ni zdravstveno osiguranje nisu spremni uplatiti. U redu je plaćati porez državi, ali neka dio tog poreza završi u izgradnji infrastrukture, i otvaranju radnih mjesta, a ne u džepovima pojedinaca”, jedan je od komentara koji se jučer mogao čuti u zapadnoj Hercegovini nakon što su na dane proslave 32. obljetnice ukazanja Gospe u Međugorju inspektori nekoliko sigurnosnih agencija na federalnoj i državnoj razini upali u više velebnih objekata, među kojima je i jedan vidjelice Marije Pavlović-Lunetti,

Druga verzija


No, u BiH uvijek postoje dvije istine pa se moglo čuti i ovo: Inspektori harače već 15 dana po Hercegovini, ima ih bar s 10-ak auta. Mogli bi malo pročešljati i objekte oko Starog mosta i dalje po Bosni. Da se bar dio prihoda vrati u naše općine, bili bi sretni, a ne da se puni proračun Federacije i od toga se plaćaju lijeni političari, a kad treba rupu na cesti popraviti, čeka se po pola godine. A kad bolesnom djetetu treba platit liječenje, nema novaca. Samo neka nam i netko kaže gdje ide taj novac? Federalni finacijski i drugi inspektori još se nisu službeno oglasili o učinku svoje iznenadne angažiranosti u Međugorju, gdje trenutačno boravi nekoliko desetaka tisuća stranih hodočasnika.

Veliki kaos

- Ma ovdje vlada popriličan kaos kada su u pitanju smještajno- ugostiteljski objekti, a predstavljaju se kao humanitarni. Upali smo u jedan ilegalni hotel s 54 sobe u kojem je u tom trenutku bilo oko 150 gostiju, uglavnom Talijana. Desetljećima nisu prijavili niti jednog gosta, a fiskalna blagajna im je potpuno strani pojam. Niti jedne marke nisu uplatili u proračun, a niti prijavljivali radnike. I oni se predstavljaju kao humanitarni radnici - čudili su se sarajevski inspektori, računajući da trenutačno u Međugorju djeluje na desetke humanitarnih udruga koje ne obavljaju svoj poziv, nego im je to zapravo samo paravan.

- Čast onima koji stvarno pomažu ljudima i njih treba podržati. Tako i sve one koji uredno plaćaju obveze, a jako su ugroženi s ovako nelojalnom konkurencijom. Na žalost, jednostavno u takvim uvjetima moraju propasti. Vrijeme je da se konačno nešto poduzme. Vaš jučerašnji članak je korektan, ali mi bi htjeli poslati drukčiju poruku. Nas ovdašnji općinski čelnici mole da nešto poduzmemo. Mi u posljednjih desetak dana radimo i u drugim mjestima, ali je u Međugorju to očito izazvalo medijsku pozornost - kaže nam Ibro Tirak, direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH. Inače, pune ruke posla su imali i inspektori Odjela za strance koji već godinama muku muče s brojnim neprijavljenim boravcima. I oni su jučer prisutni u međunarodnoj nevladinoj udruzi Regina Dell Pace (Kraljica mira) u Zvirovićima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?