U zadnje 4 godine

U nadbiskupiji Vrhbosna 11.326 Hrvata manje

kardinal
VL FOTO
17.10.2011.
u 10:17

Biskupski ordinarijati utvrdili da je u BiH 443.013 Hrvata katolika, a od toga u Vrhbosanskoj nadbiskupiji prema posljednjim podacima 194.812 katolika Hrvata

Ono što nije u stanju učiniti aktualna vlast u BiH, a riječ je o popisu stanovništva, zahvaljujući crkvenim statistikama, može se doći do podatka o broju katolika Hrvata koji trenutno žive u BiH. S područja Vrhbosanske nadbiskupije sa sjedištem u Sarajevu u posljednjih nekoliko godina odselilo se više tisuća Hrvata katolika, podaci su Vrhbosanske nadbiskupije koji se odnose na 13 dekanata koji pripadaju ovoj nadbiskupiji. Na području Sarajevske nadbiskupije, prema podacima iz 2010. godine, živi 194.812 katolika, dok je primjerice 2007. godine na tom području živjelo 206.138 vjernika. Iako je nakon rata 1995. pa sve do 2002. godine broj vjernika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji bio u porastu, nakon toga bilježi se pad.

Uzroci iseljavanja

Uzroke prije svega treba tražiti u neuspjelom povratku i iseljavanju zbog političkih i nacionalnih pritisaka, socijalne neizvjesnosti, ali i negativnom prirastu, ističe generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević. Prema njegovim riječima, generalno ova tvrdnja se odnosi i na ostala dva naroda, ne samo na Hrvate. Mnoge mlade obitelji su zbog takvog ozračja bile primorane otići, jer nisu vidjele perspektivu. No, s druge strane, u mnogim dijelovima BiH nije omogućen povratak, i to u onom postratnom razdoblju kada je to pitanje bilo najaktualnije i kada su mnoge obitelji bile spremne na povratak. Tome je doprinijela i šutnja političara koji su „žmirli“ na ovaj problem. Ne treba podsjećati da se u RS-u činilo sve na sprječavanju povratka, na što su utjecaja imali i pojedini međunarodni čimbenici. Status quo Daytonskog sporazuma također je jedan od uzroka iseljavanja i smanjene želje za povratkom. Drugim riječima, nesređena politička situacija također je jedan od uzroka iseljavanja. Kao rezultat status quo Daytonskog sporazuma i nasilne promjene Ustava od bivših visokih predstavnika u BiH, imamo potpunu majorizaciju Hrvata u oba bh. entiteta.

Biskupska konferencija BiH je u svom godišnjem izvješću ocijenila da se u BiH teško krše prava svih naroda, a napose Hrvata katolika koji su institucionalna i narodna manjina u oba entiteta u kojima dominiraju Srbi i Bošnjaci. Unatoč takvom stanju nesređene države i posebno odnosa političara prema svom narodu, statistike bilježe i značajan broj povrataka u pojedina mjesta. Riječ je o mjestima oko Bugojna i Uskoplja, gdje se vratio značajan broj izbjeglih i raseljenih Hrvata. Trenutno u Bugojanskom dekanatu živi 16.500 vjernika i ima 5251 domaćinstvo. Također, i odžački kraj bilježi povratak, istaknuo je mons. Ivo Tomašević.

Statistika dekanata

Prema statističkim podacima, po dekanatima Vrhbosanske nadbiskupije, na prostoru ove biskupije živi 194.812 katolika Hrvata, a broj domaćinstava je 72.382. Najveći broj vjernika živi na prostoru Travničkog dekanata (33.515), zatim u Kreševskom i Žepačkom dekanatu gdje živi 24.000 katolika Hrvata, dok ih je najmanje u Derventskom gdje živi 1149 Hrvata. Zanimljivo je podatak da Kreševski dekanat ima najviše domaćinstava, 11.383. Kada je u pitanju Sarajevski dekanat, broj katolika Hrvata je 12.656, a broj domaćinstava u ovom dekanatu je 6050. Ukupno krštenih u 13 dekanata iznosi 1989, a najviše krštenja bilježi Travnički dekanat (401), dok je u Dervetanskom dekanatu bilo deset krštenja.

Crkvenih vjenčanja je bilo 990. S druge strane, u posljednje vrijeme, prema službenim statistikama entitetskih zavoda za statistiku, zabilježen je pad nataliteta u BiH. To potvrđuje i crkvena statistika prema kojoj su u dekanatima Vrhbosanske nadbiskupije preminule 3432 osobe, najviše u Travničkom, 417. Ako se podaci o broju umrlih usporede s podacima broja krštenih u dobi do jedne godine, a takvih je bilo 1989, što je pretpostaviti da je riječ o novorođenima, onda je broj umrlih skoro dvostruko veći, što samo je samo potvrda službenih statistika o padu nataliteta u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Komentara 7

CI
cinbenik
14:27 17.10.2011.

Jos jednom se pokazuje da nikada manje Hrvata nije zivjelo u BiH,a dobrim dijelom je za to zasluzna i crkva sa HDZeom kojeg je dovela i drzi na vlasti.Neznam sta bi se trebalo dogoditi da i pored ovakvih pokazatelja i dalje daju primat HDZeu za vodjenje Hrvata u HR,a tako i u BiH.Ako tako mocno ubjedjuju narod da da glas stranci koja je Hrvate rastejerala iz BiH,neka pozovu isto tako u ime vjere da se Hrvati vrate i neiseljavaju,a ne samo da traze krivca,a sami snose odgovornost.

DZ
dzalic
18:14 17.10.2011.

Ovi Hdz-ovi naruceni komentari daju autogol HDZ-u jer jedini i iskljucivi krivac za ovako porazno stanje broja Hrvata u Bosni a svakako je takvo i u Hercegovini i u Banjaluckoj regiji ,Bosanskoj Posavini.I muslimani su stradali od drugih ,ali njihovo politicko i vjersko rukovodstvo daje poticaje za povratak u bilo koji kraj BiH za razliku od naseg hrvatskog koji vec 20 godina sustavno potice iseljavanje Hrvata iz svi krajeva Bih osom iz krajeva koji se uklapa u neki apstraktni treci entitet koji nikad nece ostvarit i hvala bogu da nece.

JA
Jajčanin
12:45 17.10.2011.

Koja je svrha ovog teksta? Ovi podaci su bili poznati još na početku godine. Širi li to Večernji propagandu o Sarajevu i Bosni kao mjestu nepovoljnom za život Hrvata? Nije mi stalo do Sarajeva, ali neukusno mi je ovako pisati o Srednjoj Bosni. Redakcijo, ovakvi tekstovi Hrvatima samo štete, nikako ne koriste! Lijep pozdrav iz Jajca!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?