Međugorje

U Mostaru pokraj dvije škole čak sedam kladionica

Seminar
13.10.2012.
u 10:30

Pred više od 100 posjetitelja, program je započeo riječima dobrodošlice domaćina provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivana Sesara

Franjevački institut za kulturu mira Split organizira u Majčinu selu u Bijakovićima do 14. listopada seminar o ovisnosti o igrama na sreću - između bolesti i osobne i društvene odgovornosti.

Ovisnost o kocki

Pred više od 100 posjetitelja, program je započeo riječima dobrodošlice domaćina provincijala Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivana Sesara, domaćina fra Svetozara Kraljevića, voditelja Majčina sela i zajednice Milosrdni otac, te fra Mije Džolana, organizatora seminara i ravnatelja instituta. Prvoga dana predavanje o temi: “Ovisnost o kocki: fikcija ili zbilja” održao je prof. dr. sc. Goran Dodig. Istaknuo je kako je duboko uvjeren da takozvana ovisnost o kocki spada upravo u kategoriju suvremenih društvenih pojava. Po njegovim riječima, udruge su dobar vid liječenja, ali moraju definirati što rade. Liječenje, preko njih, dobro ide samo u komunama koje imaju religioznu dimenziju, budući da je u tim ustanovama dominantan religiozni odnos među ljudima. Naglasio je da je ovisnicima pomoć potrebna, kroz novu filozofiju života, a ne lijekove. Dr. prof. fra Mile Babić govorio je o temi “Ovisnost iz straha od slobode” (teološko-filozofska analiza ovisnosti). Zanimljivo je njegovo razmišljanje u kojem kaže kako u svijetu većina bogataša je ovisna, i to o posjedu. On je istaknuo kako su ovisni i svi oni koji imaju potrebu da vladaju nad drugima. I nacionalizam i bivši sustav su, po njegovim riječima, ovisni. Istaknuo je kako su Mađari zabranili igre na sreću. “Sloboda je bitna, a što je više slobode, veća je i ljubav”, kazao je na kraju dr. fra Mile Babić. Dr. fra Iko Skoko govorio je o “rezultatima istraživanja o ovisnosti o klađenju s posebnim osvrtom na BiH i Mostar”. Po njegovim riječima BiH je prvak Europe po jednom “sportu” - po broju kladionica.

Škole i kladionica

“Procjenjuje se da u BiH ima oko 500 tisuća ljudi koji redovito igraju igre na sreću i posjećuju kladionice”, istaknuo je fra Iko. Posebno je istaknuo kako kladionice i klubovi za igru na sreću po zakonu trebaju biti udaljeni 300 metara od školskih ustanova, a u zapadnom dijelu Mostaru kraj dvije škole ima po sedam kladionica na udaljenosti svega dvadesetak metara. Po anketi koja je napravljena, najviše se igra u kladionicama (50%). Kao razloge što igraju, kladioničari su naveli da žele dobiti, a neki i iz zabave - kazao je dr. fra Iko Skoko. Edita Pajić, prof. pedagogije, govorila je o suradnji roditelja i škole u prevenciji razvijanja ovisnosti o igrama na sreću. Još su govorili prvog dana Dragan Vrankić, dipl. ekonomist, dr. sc. Neven Hrvatić, dr. sc. Valentina Kranželić i prof. psiholog Aleksandra Huić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?