veljko džakula:

'U mjestima povratka na 50 umrlih Srba samo jedan rođen, nestajemo'

veljko džakula (1)
Duško Jaramaz/Pixsell
28.01.2013.
u 08:07

Srpski demokratski forum predlaže da država da olakšice poduzetnicima koji zapošljavaju Srbe

– Svjesni smo da i Hrvati teško žive i da nemaju posla, ali ovo čemu su Srbi u RH izloženi, traži hitnu akciju, ciljano smo dovedeni u situaciji u kojoj nemamo budućnosti – kazao je Veljko Džakula, lider Srpskog Demokratskog foruma. SDF je napravio “Platformu za demografsku obnovu Srba u Hrvatskoj”. Džakula je svjestan da bi Hrvati mogli biti iziritirani temom jer za pripadnike svoje manjine sada traži tzv. pozitivnu diskriminaciju, dakle novac koji bi država trebala investirati u zapošljavanje radno sposobnih Srba u RH.

– Moramo nešto poduzeti jer premda je cijela RH izložena negativnim demografskim pokazateljima, Srbi su u najnepovoljnijem položaju, oni su “najstariji” u RH, Hrvati su prosječno stari 41 godinu, a Srbi – 53, kaže.

>> Džakula: Htjeli smo političku i kulturnu autonomiju Srba u RH

Trećina radnih mjesta

Spas je, prema Platformi SDF-a, u ekonomskoj i socijalnoj integraciji povratnika, uklanjanju zapreka povratku te stvaranje ekonomskih pretpostavki za povratak radno-aktivnog dijela Srba u RH.

– Vezano uz održivost zajednice, važno je reći da su Srbi u Hrvatskoj, prema statističkim podacima i siromašniji i slabije obrazovani od nacionalne većine. Dakle, nužno je provesti snažne mjere ekonomskog osnaženja zajednice, snažne mjere poticaja povratka mlađih pripadnika izbjegličke zajednice, smatra Džakula.

SDF svojom Platformom sada “stišće” i hrvatske vlasti jer važno im je da država usvoji neka rješenja do ulaska RH u EU. Najgore je, kažu u SDF-u, u “povratničkim” krajevima RH. “Danas je tu manje od polovine predratnoga stanovništva, a samo je trećina predratnoga broja radnih mjesta. Srbi su od nastajanja RH, a posebno nakon “Oluje” bili izloženi zakonskim i drugim ograničenjima u ostvarivanju prava na održiv povratak, na imovinu, na obnovu kuća, na stanove u društvenom vlasništvu”, stoji u Platformi. Prema službenim podacima vratilo se u RH oko 140.000 srpskih izbjeglica, a prema podacima UNHCR-a i Filozofskog fakulteta u Zagrebu samo ih se 60.000 zadržalo u Hrvatskoj nakon povratka.

Olakšice poslodavcima

– U prošlih 10 godina Srba je u RH 75.000 manje. Jedan dio radno sposobnih morao je napustiti Hrvatsku, a drugi je prirodno odumro. Prema crkvenim izvorima s tzv. povratničkih područja na 50 karmina samo je jedno krštenje – kaže Džakula.

Predlaže tri nova stupa ekonomske i socijalne integracije pripadnika srpske manjine: subvencioniranje zapošljavanja u poduzetničkom sektoru. Država bi morala poticati poslodavce da u nerazvijenim dijelovima RH otvaraju proizvodnju i zapošljavaju lokalno “ranjivo” stanovništvo. Slijedi zapošljavanje u sklopu projekata socijalnog poduzetništva, da lokalne samouprave organiziraju otvaranje radnih mjesta koja nisu profitno usmjerena, poput nekadašnjih “zaštitnih radionica” za invalide i druge teško zapošllive.

Treće, vlada bi zajamčila okretanje strukturnih europskih fondova prema srpskoj manjinskoj zajednici na područjima povratka kako bi demografski i ekonomski revitalizirali zajednicu. Za platformu SDF je već dobio potporu gotovo svih srpskih institucija u RH, od Zajednice općina u Vukovaru, Prosvjete, Privrednika te svih, čak i SDSS-ovih načelnika općina u tim dijelovima. Platformu SDF-a podržava i Ivo Josipović, a Džakula očekuje potporu i premijera te njegovih ministarstava.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije