Hercegovina

U Izbičnu pronađen izvor vode, slijede nove analize

Izbično
25.07.2012.
u 10:13

Voda je pronađena već na dubini od 35 metara. Oko 100 kućanstava bi trebalo dobiti vodu s ovoga izvora kada se projekt realizira

Nakon što su odrađene sve pripreme, analize tla, te niz drugih detalja, u Izbičnu su prije nekoliko dana počeli radovi na pronalasku izvora vode.

Radovi na bušotini

Cijeli projekt je vođen pod stručnim nadzorom ekipe geologa i geofizičara iz Hrvatske, te domačeg stručnjaka geologa Stjepana Karačića. I dok radovi na prvoj bušotini nisu dali rezultata, već na drugoj bušotini sudionici ovog projekta, kao i svi stanovnici Izbična su imali razloga za veliko slavlje. - Nakon što je stroj došao do dubine od 20 metara na drugoj bušotini, ušlo se u lapor. Mislili smo prekinuti radove, ali smo odlučili ići još 20 metara. Na 35. metru smo našli na određenu količini vode, da bi na 40. metru te količine bile znatno obilnije. Bušili smo do 112 metara i može se reći kako prvi pokazatelji govore da će ovaj izvor biti dovoljan da opskrbi vodom 100 kućanstava, rekao nam je Tiho Crnjac, predsjednik Mjesne zajednice Izbično. On dodaje kako će ovih dana biti postavljena crpka koja će vodu crpiti na površinu, radit će se analize vode, te će se početi s izradom cijelog projekta na osnovu kojega bi svaka kuća u Izbičnu konačno trebala dobiti vodu. - Planira se izrada bazena, primarne i sekundarne vodovodne mreže. Projekt je ogroman, a u svemu će zadnju riječ imati struka, naglašava Crnjac. I dok je Mjesna zajednica Izbično pokrenula ideju za pronalaskom izvora vode u ovom mjestu, projekt je u ovoj fazi financirao Miljenko Mićo Crnjac.

Troškovi projekta

- Troškovi su za sada oko 16.000 maraka i odnose se samo na troškove bušotina i pronalazak vode. Imamo puno razloga za zadovoljstvo. Ovo je najveći događaj za nas otkako je struja došla u mjesto, ističu naši sugovornici. Koliko pronalazak vode znači za ovaj dio Hercegovine govori i podatak kako je fešta u Izbičnu nakon pronalaska vode trajala do tri sata ujutro, a na njoj je bilo više stotina ljudi. - I tu se vidjelo koliko ovaj projekt znači ljudima. Svi su svjesni koliko će im izgradnja lokalnog vodovoda olakšati život, koliko na osnovi ovoga projekta možemo napredovati i razvijati se. Ponavljam, cijeli projekt smo pokrenuli sami, nismo imali pomoć niti od koje razine vlasti. Unatoč svemu, uspjeli smo pronaći izvor vode i sada idemo dalje u realizaciju ostalih faza projekta, zaključuje Tiho Crnjac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?