Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

U Iraku 40 hrvatskih tvrtki želi graditi bolnice, centrale...

- Ovdje treba svega i svačega. Potrebna je velika rekonstrukcija rafinerija, struje, crpki - kažu naši predstavnici.
11. studenoga 2010. u 10:00 0 komentara 165 prikaza
bagdad (1)
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatske tvrtke odlučile su u velikom stilu iskoristiti potencijal koji im nudi Irak, država kojoj je prijeko potrebna obnova i rekonstrukcija. Čak ih je 40 sudjelovalo na jučer završenom međunarodnom velesajmu u Bagdadu.

Borba za dio kolača


Interes Iračana i iračke vlade pokazao se iznimnim. Rezultat je to uspješne gospodarske diplomacije koju nekoliko godina provodi specijalna misije RH u Iraku iz koje ističu da su se hrvatske tvrtke uspješno izborile za svoj dio kolača te čak potisnule strane kompanije.

– U Iraku treba svega i svačega. Potrebna je velika rekonstrukcija, u što spadaju rafinerije, naftovodi, cjevovodi, crpke, struja, pročišćivači za vodu... – nabraja šef specijalne misije, veleposlanik Jerko Vukas.U Iraku sada djeluje 14 hrvatskih tvrtki: Ingra, Končar, HS-Produkt, Metalka, Atir, Flex-o, Rumital, Heksogen, Tornado, TPK Armatura, TDR, Alan, Zagi Arbil te Kroko. – U posljednjih smo godinu dana u ministarstvu industrije “zaposlili” dvije tvrtke, Ingru i TPK Armaturu. Iznimno smo zadovoljni jer smo u ravnopravnoj borbi s Talijanima i Francuzima, koji su dominirali u tom ministarstvu, uspjeli nametnuti naše tvrtke.

Upravo je to ministarstvo i bilo naš poseban gost na velesajmu na dan kada je Hrvatska bila država-partner – govori J. Vukas te dodaje kako su Iračani na sajmu bili veoma zainteresirani za lokomotive tvrtke Končar. Velikim uspjehom ističe i to što je hrvatska građevinska operativa od Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zdravstva dobila projekt gradnje bolnice u gradu Duhoku na granici s Turskom. Zanimljivo, na Vukasovu sugestiju, iračko je ministarstvo projekt izravno ponudilo baš hrvatskim tvrtkama. – Vrijednost je građevinskog dijela 50-60 milijuna dolara, a s opremom doseže i 100 milijuna. Preko HGK kontaktirali smo s tvrtkama koje su zainteresirane za sudjelovanje u projektu od ideje do izvođenja, a natječaj još traje. Četiri su takva projekta i nadamo se kako ćemo dobiti još jedan – objašnjava Vukas te dodaje kako se, uz ostale, na natječaj dosad javila i Ingra.

Stručna znanja

Ta kompanija na iračkom tržištu djeluje od 1964. Premda na sajmu nije bilo konkretnih dogovora o novim projektima, Ingra je ove godine jedan već dobila, a o dva pregovara. Pregovara se o rekonstrukciji ministarstva nafte u Bagdadu vrijednoj 5,7 milijuna eura te osposobljavanju jedne hidrocentrale. Već im je od iračkoga ministarstva industrije odobren ugovor vrijedan 4,2 milijuna eura na temelju kojeg Ingra osposobljava parne turbine tvornice fosfata u iračkom gradu Al Qaimu.

Posrijedi su nabava i isporuku opreme te inženjering i specifična stručna znanja. U 46 godina Ingra je radila na nizu investicijskih projekata kao što su hidroelektrane, cementare, bolnice i drugo.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Nema straha za sigurnost Kad se kaže Ir

Nema straha za sigurnost

Kad se kaže Irak, prva je pomisao pakao. Nije to tako, kaže Vukas. – Irak je velik i možemo ga podijeliti na sigurnosne zone. Mi smo zato ovdje da damo ljudima informacije u kojim zonama treba, a u kojima ne treba raditi.

Logistička podrška Nema uspje&sc

Logistička podrška

Nema uspješne gospodarske diplomacije bez logističke podrške, kaže Vukas te ističe iznimnu suradnju s resornim ministarstvom, vladom... Inače, gospodarska diplomacija već daje rezultate u Finskoj, Izraelu, Turskoj, Albaniji...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.