DONOSIMO

U HNŽ i SBŽ nakon izbora po osam ministarstava i premijer

tihic
Stojan Lasić
30.08.2013.
u 09:35

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji ima 11 ministarstava i predsjednik, a u Srednjobosanskoj 8 ministarstava i predsjednik. Postojao je i prijedlog da to bude u obje 10+1

Dvije županije u Federaciji BiH, Srednjobosanska i Hercegovačko-neretvanska u budućnosti će imati drugačiji raspored ministarstava ako se postigne dogovor između Bošnjaka i Hrvata, odnosno HDZ-a BiH i SDA. Kako doznajemo, u razgovorima stranačkih izaslanstava razmatrano je nekoliko mogućnosti, no stavovi su približeni na jednom modelu i o tome se sada pregovara.

Drugi modeli

Naime, doznajemo da su i SDA i HDZ BiH za to da u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji bude po osam ministarstava i predsjednik Vlade, odnosno premijer. Rješenje je da u Hercegovačko-neretvanskoj Hrvati dobiju pet mjesta, a Bošnjaci četiri, dok bi u središnjoj Bosni Bošnjaci dobili pet, a Hrvati četiri mjesta. Postojala je još jedna mogućnost koju su stranački predstavnici SDA i HDZ-a BiH razmatrali, a to je da u ove dvije županije bude 10 ministarstava i premijer, ali je ona stavljena za sada po strani upravo zbog racionalnosti i smanjenja troškova, a istodobno težeći efikasnosti. Vladu HNŽ-a čine trenutačno predsjednik i 11 ministara, dok Vladu SBŽ-a čine predsjednik i 8 ministara, što znači da bi u HNŽ-u u budućnosti bilo tri ministarstva manje. Važno je istaknuti da dvije stranke ovu platformu dogovaraju za iduće izbore, odnosno da se ovakav model primijeni nakon izbora. - Cilj nam je uspostaviti simetričan režim u vlasti u Srednjobosanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kako bismo mogli u roku od tjedan dana nakon izbora uspostaviti vlast bez mogućnosti majorizacije, ali i odugovlačenja, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH nakon nedavnog sastanka s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem u Mostaru. U modelu koji se želi primijeniti na Srednjobosanku i Hercegovačko-neretvansku županiju radi se o paritetu između pozicija i one se odnose i na vodstva vlada i skupština. Ako Hrvat bude premijer u HNŽ, u SBŽ na tome mjestu bi trebao biti Bošnjak, tako i s pozicijama predsjednika skupština.

Do polovine rujna

Cilj HDZ-a BiH i SDA je da do 16. rujna, kada je dogovoren sastanak u Sarajevu na kojem će biti izaslanstva stranaka, prijedlog oko dvije županije bude gotov, a primijeniti ga nakon izbora. Čelnici stranaka Dragan Čović i Sulejman Tihić su i na nedavnom sastanku dogovorili preciznu dinamiku kako će ići razgovori, te na koji način raditi na tome da nakon sljedećih izbora oni koji dobiju većinu glasova u svome narodu budu i zastupljeni u vlasti, a ne kako je to sada slučaj u FBiH. Najbolji primjer za to je Vlada FBiH u kojoj nema legitimnih predstavnika hrvatskoga naroda koji su dobili preko 90 posto hrvatskih glasova. HDZ BiH stoga i razgovara sa strankama koje dolaze iz bošnjačkog naroda kako bi se napravila jedna kvalitetna priprema za izbore kako se ne bi ponovila sadašnja situacija. Ako se realizira dogovor oko HNŽ-a i SBŽ-a, mogao bi biti primjer je kako bi se trebali rješavati problemi, ukoliko postoje u mješovitim županijama, ali i na razini entiteta. Kako doznajemo, predstavnici SDA i HDZ-a BiH trenutačno razgovaraju i u HNŽ-u oko rješenja za Mostar. Razmatraju se prijedlozi i jednih i drugih, te se pokušava postići kompromis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?