Segregacija

U Gvatemali stvorili prvi privatni grad. Odvajaju siromašne i bogate

gvatemala
Screen shot Aljazeera
12.06.2013.
u 07:10

Kritičari projekta upozoravaju da iza svega stoji težnja elite da se još više odvoji od siromašnih stanovnika

U Gvatemali je izgrađen prvi privatni grad u toj državi, a kritičari projekta upozoravaju da iza svega stoji težnja elite da se još više odvoji od siromašnih stanovnika, piše Aljazeera.

Visoko iznad Guatemala Cityja, u novoj metropoli - Cayali, dobrostojeći građani već uživaju u skupim restoranima i modernim trgovinama, a tu su i apartmani, poslovni prostori, crkva i ostali prateći sadržaji.

Privatni investitori idejni su tvorci Cayale. Arhitekt koji ju je nacrtao kaže da je ovo prvi ovakav projekat u Gvatemali koji je posvećen Novom urbanizmu, pokretu koji se zalaže za stvaranje živahnijih i raznolikijih zajednica.

"No, ima i onih koji tvrde da je grad iza mene samo iluzija koju sebi mogu priuštiti samo bogati", navodi David Mercer, novinar Al Jazeere koji je boravio u Cayali. Izvan zaštitne ograde Cayale vidi se potpuno drugi prizor - siromaštvo. Slike obitelji koje žive u minijaturnim barakama, drugih koji spavaju na ulicama nezaštićeni, ljudi kojima je strah od nasilja svakodnevica, samo su neki od prizora u glavnom gradu ove centralnoameričke države.

>>Produbljen jaz: Siromašni sve siromašniji, bogati bogatiji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije