Odluka suda

U ‘dvije škole pod jednim krovom’ nema diskriminacije

Škola
25.10.2012.
u 09:27

Nikad niti jedno dijete nije odbijeno prilikom upisa zbog nacionalne pripadnosti

Presudom Općinskog suda Travnik koju potpisuje sutkinja Nedeljka Mađar - Ramljak donesenom početkom ovog mjeseca, odbijen je tužbeni zahtjev Udruženja “Vaša prava BiH“ čije sjedište je u Sarajevu. Spomenuto Udruženje pred Općinskim sudom u Travniku tužilo je Srednjobosansku županiju i Ministarstvo prosvjete zbog postojanja “dviju škola pod jednim krovom“ na području ove županije, a u kojima se, smatra podnositelj tužbe, razdvajanjem po etničkom principu, vrši diskriminacija i segregacija učenika. Diskriminacije kao ni segregacije učenika na etničkom principu u “dvije škole pod jednim krovom“ nema.

 

Djeca biraju

 

Pravo je svakog roditelja, a to mu jamče europske povelje o ljudskim pravima, prije svih Konvencija o pravima djeteta da, u skladu s vlastitim uvjerenjima, nacionalnom i vjerskom pripadnošću, za djecu biraju nastavne planove i programe kao i jezik na kojemu će se nastava izvoditi, a polazeći od činjenice da je odgojna uloga roditelja u životu djeteta, primarna. Nikad niti jedno dijete nije odbijeno prilikom upisa u školu zbog nacionalne pripadnosti već, isključivo, uspjeha tijekom školovanja, ukoliko su u pitanju Srednje škole navedeno je, uz ostalo, u obrazloženju presude. Tužitelj u ovom predmetu, Udruženje “Vaša prava BiH“ iznio je netočne navode kako roditeljima nije ostavljena mogućnost da svoju djecu upišu u škole koje pohađaju djeca druge nacionalnosti. Međutim, takav slučaj u SBŽ-u još nije zabilježen, navodi se dalje u obrazloženju.

 

Pravo školovanja

 

U presudi Općinskog suda Travnik pojašnjava se i kako su “dvije škole pod jednim krovom“ rezultat provedbe Aneksa 7. Daytonskog mirovnog sporazuma koji se tiče povratka prognanih na svoja ognjišta što znači da su ovakve škole nastajale kako bi se povratnicima osiguralo pravo školovanja djece na materinskom jeziku i po planu i programu kojeg za svoju djecu biraju roditelji. U presudi su odbijeni i navodi tužitelja da u udžbenicima koji se koriste u Osnovnim i Srednjim školama SBŽ-a postoje diskriminacijskii elementi. Oni su, navodi se u obrazloženju, otklonjeni zajedničkim aktivnostima svim ministarstava prosvjete u BiH. Tijekom rasprave u postupku kojim je Udruženje „Vaša prava BiH“ od Ministarstva prosvjete SBŽ-a tražilo da odmah ukine „dvije škole pod jednim krovom“ saslušani su i članovi Vijeća roditelja SŠ Vitez, OŠ Vitez, Prve osnovne škole Bugojno, SŠ Busovača, SŠ Uskoplje, OŠ Gromiljak, općina Kiseljak, OŠ „13. rujan“ Jajce.

Ključne riječi

Komentara 1

JV
jvlikerbh
09:14 30.10.2014.

Ovo je solidno objašnjeno. Bošnjaci nikako da shavte da niko neće sa njima.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?