KB Merkur

U bolnici su radili ilegalne carske rezove i pobačaje

\'03.09.2006., Zagreb - Klinicka bolnica Merkur. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Foto: Dalibor Urukalovic/Pixsell
1/4
Autor
Sonja Hoffman
06.04.2012.
u 10:00

Nazočnost privatnika u bolnici bila je regulirana ugovorima koje je sklopio bivši ravnatelj Martinac. Neki su bili na određeno vrijeme, a drugi do raskida

Nakon što je bivši ginekolog i autor romana \"Ljudožder vegetarijanac\" Ivo Balenović, u svom svjedočenju o stravičnoj liječničkoj pogrešci koja se dogodila 2007. godine pri porođaju malenog Dominica Pitre u bolnici Merkuru, otkrio i da su se u toj ustanovi događale kriminalne radnje za koje je znala i bolnička uprava, ravnatelj bolnice Željko Vidas za Večernji list otkriva:

– Točno je da je u bolnici bilo kriminala. Radili su se ilegalni carski rezovi i pobačaji, a sam sam smijenio liječnike koji su u tome sudjelovali. Privatnike je, tvrdi, u bolnicu i poziciju da sve to čine doveo njegov prethodnik dr. Miran Martinac.

Privatni zahvati u bolnici

Kada je, tvrdi Vidas, 2004. sjeo u ravnateljsku fotelju, u bolnici Merkur zatekao je već pet ugovora koji su privatnicima dopuštali rad s pacijentima u bolnici.

– Te je ugovore s liječnicima kao što su dr. Predrag Đurić, dr. Fistonić i prof. Mario Podobnik potpisao dr. Martinac, današnji ravnatelj bolnice Sveti Duh – ističe Vidas. Neki od tih ugovora, tvrdi ravnatelj, bili su potpisani na određeno vrijeme, a drugi do raskida.

– Nazočnost privatnika pri porođajima i u bolnici je, dakle, bila legalna. Iako mi se to nije sviđalo, jer ti liječnici nisu željeli uplaćivati osiguranja, nisam mogao učiniti ništa jer su na mene za pojedine liječnike vršeni pritisci, iz Ministarstva zdravstva i iz Grada – tvrdi Vidas. Dodao je kako je čekao da većina ugovora istekne. No, aktivnost \"privatnika\", priča Vidas, nije ostala samo na tome, jer je na temelju javnog pogovora 2007. godine doznao kako se u bolničkim salama žene porađaju carskim rezovima koji su prije dogovoreni i plaćeni privatnim poliklinikama.

– Otkrio da sam da je iz privatne poliklinike Podobnik, a prof. Mario Podobnik je tada u bolnici bio šef Klinike za porode, netom prije porođaja, za zahvat carskog reza upisano 60 žena, koje su trudnoću vodile u toj privatnoj ustanovi – otkriva Vidas. Nije mogao drugo do smijeniti prof. Podobnika s mjesta šefa.

– Htio sam otići i korak dalje u raskrinkavanju, no Podobnik je tada odlučio otići u privatnike pa je na tome i ostalo – nastavlja Vidas. Zbog sličnih nepravilnosti s mjesta šefa ginekologije smijenio je, kaže, i prof. Srećka Ciglara te inzistirao na njegovu umirovljenju.

– Zanimljivo je da prof. Ciglar danas radi u bolnici Sveti Duh – istaknuo je.

Ilegalni pobačaji

Kad je riječ o ilegalnim pobačajima, kaže Vidas, i tom je liječniku, koji je nakon spajanja bolnice s Klinikom Vuk Vrhovec pretendirao da postane šef odjela za IVF, \"ukazao na propuste\".

– To je utjecajan liječnik i danas, a nakon što sam ga suočio s dokazima, sam je otišao iz bolnice – kaže ravnatelj. Koliko zna, u KB Merkuru više nema kriminalnih radnji, a Balenoviću zamjera što mu ako je za njih znao, nije došao sve prijaviti. – Sam nisam mogao otići na policiju jer sam za većinu nelegalnih radnji doznao javnim pogovorom, a takve dokaze oni ne priznaju – pravda se Vidas. Tvrdi da je u svom mandatu potpisao samo jedan ugovor s privatnikom, a riječ je o obavljanju malih kirurških zahvata.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Komentara 1

LI
Livi
09:31 07.04.2012.

Zar u tom vremenu nije bila sadasnja koalicija na vlasti koja je i onda vrsila cistu od koruptivnog HDZ?! Kako se samo usudite izmisljati tako nesto i bacati ljagu na vlast u koju ce doci na vodeca mjesta samo \"onii bez ljage\" (da parafraziram naseg vec cuvenog ministra \"kulture\" Jovanovica).

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije