Potvrđeno

U BiH zabilježen prvi slučaj svinjske gripe

Svinjska gripa
12.01.2013.
u 15:40

U idućem razdoblju može se očekivati daljnji porast broja oboljelih, čemu će doprinijeti početak nastave u školama i fakultetima

Nova gripa H1N1, poznatija kao svinjska gripa, pojavila se i u BiH, potvrdila je Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo. - U našoj zemlji proteklih dana u nekoliko županija zabilježen je povećan broj bolesti sličnih gripi. Laboratorijski je potvrđeno i prisustvo H1N1 virusa, koji se u sezoni 2009./2010. prvi put pojavio kao virus svinjske gripe - rekla je Ravlija dodavši da nakon kratke pauze, ove bi sezone svinjska gripa ponovno mogla imati značajan udio među oboljelima. - U idućem razdoblju može se očekivati daljnji porast broja oboljelih, čemu će doprinijeti početak nastave u školama i fakultetima, kao i nizak stupanj cijepljenog stanovništva protiv sezonske gripe - istakla je Ravlija. S druge strane, epidemiolozi ističu da ove sezone cirkuliraju tri virusa gripe, dva tipa virusa A (H1N1 i H3N2) i virus gripe tip B. Napominju i da ovogodišnje cjepivo sadrži sve sojeve gripe koji su se dosad registrirali kod oboljelih te da još nije kasno za zaštitu stanovništva. Liječnici upozoravaju da bi se trebale cijepiti sve osobe starije od 65 godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?