akcija tužiteljstva

U BiH uhićena osmorica zbog zločina nad Hrvatima i Srbima

sarajevo, specijalci, bosanska policija (1)
22.11.2011.
u 10:54

Uhićenici su činili ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Hadžića, nedaleko od Sarajeva.

Po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeno je osmero ljudi koje se sumnjiči da su na području Hadžića činili ratne zločine nad civilima i zarobljenicima hrvatske i srpske narodnosti, prenosi Sarajevo-x.

Uhićeni su Mustafa Đelilović (1955), Fadil Čović (1953), Mirsad Šabić (1954), Nezir Kazić (1960), Bećir Hujić (1957), Halid Čović (1953), Šerif Mešanović (1957) i Nermin Kalember (1969).

Svi su obavljali manje ili više značajne funkcije na području Hadžića. Đelilović je bivši predsjednik Skupštine i predsjednik Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Čović je obavljao posao načelnika službe za javnu sigurnost u Hadžićima, a Šabić je bio policajac te službe. Kazić je je bivši zapovjednik Devete brdske brigade Armije BiH. Hujić je bivši upravnik logora Silos u Tarčinu, Čović i Mešanović su bili njegovi zamjenici, a Kalember je tamo bio stražar.

Uhićenike se tereti za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima protupravno zatočenima u logoru Silos, te u objektima za zatočenje u prostorijama osnovne škole u Pazariću i logoru u kasarni Krupa. Kako navodi Tužiteljstvo BiH, zatvorenici su u ondje bili izloženi nečovječnom postupanju, mučenju, namjernom nanošenju snažne tjelesne ili duševne bole ili patnje, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje i prisiljavanju na prinudni rad. Zbog svega toga više zarobljenika je i umrlo.

Osim uhićenja izvršeni su i pretresi na sedam lokacija, s ciljem pronalaženja dokumentacije i dokaznih materijala vezanih za ovaj slučaj.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?