Trgovina ljudima

U BiH preko oglasa i fiktivnim brakovima do trgovine ljudima

trgovina
VL PHOTO
22.04.2010.
u 09:17

Zabrinjavajuća je činjenica da se kao žrtve trgovine ljudima sve češće pojavljuju djeca, posebice mlade djevojke

Broj žrtava trgovine ljudima u BiH prošle godine dosegao je najveći broj u posljednje tri godine, jer je identificirano 69 žrtava, podaci su državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH.

Raste broj žrtava

Nakon što je 2006. godine identificirana 71 žrtva, godinu dana kasnije ovaj broj je smanjen za čak 30 osoba, ali nakon toga ponovno je zabilježen rast broja žrtava.

Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije BiH, kazao je za Fokus da je od identificiranih 69 žrtava pet muškaraca, a ostalo su žene.

- Tijekom prošle godine među žrtvama trgovine ljudima identificirano je 58 državljana BiH, dok je 11 stranih državljana iz Hrvatske, Srbije, Moldavije, Rumunjske i Bugarske, istaknuo je Rizvo te dodao da je oko 40 posto ukupno identificiranih žrtava maloljetno.

Napomenuo je da su, prema dostavljenim i analiziranim podacima za 2009. godinu, od tužiteljstava u BiH zaprimljene 24 prijave za kaznena djela u vezi s trgovinom ljudima.

Oglasi u medijima

- U 23 predmeta donesene su naredbe o provođenju istraga, a podignuto je i potvrđeno 12 optužnica. Nakon glavnih pretresa izrečene su osuđujuće presude protiv deset osoba, dok je pet osoba oslobođeno, a za jednu osobu donesena je odbijajuća presuda, objasnio je Rizvo.

Kako je naglasio, praćenjem pojavnih oblika slučajeva, koji su u vezi s trgovinom ljudima, uočeno je da se prostitucija sve češće odvija po privatnim stanovima, preko oglasa u pisanim medijima te zaključivanjem fiktivnih brakova.

- Zabrinjavajuća je činjenica da se, kao žrtve ovih kaznenih djela, sve češće pojavljuju djeca. Evidentan je porast prosjačenja i korištenja djece u svrhu stvaranja pornografskog materijala, što ukazuje na to da počinitelji ovih kaznenih djela mijenjaju metode i načine trgovanja ljudima te se u tom pravcu ukazuje potreba za dodatnim aktivnostima koje je potrebno poduzimati radi identifikacije kaznenih djela, njihovih počinitelja i identifikacije žrtava, kazao je Rizvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?