CRNE BROJKE

U BiH “na igli” 120.000 narkomana, a njih dvije trećine živi u Federaciji

injekcija
Reuters/Pixsell
25.08.2010.
u 07:58

U BiH uopće ne postoje službeni podaci o broju registriranih ovisnika, tvrde međunarodni stručnjaci za ovu oblast

U Bosni i Hercegovini ima oko 120.000 narkomana, od čega oko 7500 intravenoznih ovisnika o teškim drogama, a njih dvije trećine ili 4900 živi u Federaciji BiH, procjene su međunarodnih organizacija i agencija.

Iako je broj ovisnika o drogama u Bosni i Hercegovini svakim danom sve veći, problem je što zbog nepostojanja jedinstvene evidencije, kakvu imaju sve države, u BiH uopće ne postoje službeni podaci o broju registriranih ovisnika, tvrde stručnjaci za ovu oblast.

Prema istraživanju koje su 2007. godine provele nevladine organizacije Viktorija iz Banje Luke, Margina iz Zenice i Udruženje građana Proi iz Sarajeva u suradnji s ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo, procjenjuje se da Banja Luka ima 534 intravenozna narkomana, Zenica 852, dok Sarajevo ima 889 ovakvih narkomana. Kada je riječ o Hercegbosanskoj županiji, kriminalistička policije županijskog MUP-a ne posjeduje podatke o broju registriranih narkomana u općinama Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar, jer takve podatke zdravstvene ustanove ne dostavljaju policiji pozivajući se na Hipokratovu zakletvu i medicinsku etiku. Teška socijalna situacija u BiH u poratnom razdoblju bila je izuzetno pogodan faktor za širenje narkomanije i drugih bolesti ovisnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?