Zdravlje djece

U BiH mršavo svako 50. dijete, a svako 11. zaostaje u razvoju

Djeca
20.02.2013.
u 09:38

Zabrinjavajući podaci UNICEF-a kada je u pitanju zdravlje djece u BiH kao i uvjeti u kojima žive

UNICEF-ovo istraživanje višestrukih pokazatelja - MICS osmišljeno je kako bi se prikupile statistički značajne, međunarodno usporedive procjene ključnih indikatora u oblastima zdravstva, obrazovanja i dječje zaštite. Kao i u prethodnim istraživanjima ove vrste, anketa je provedena u cijeloj zemlji i uzorak je reprezentativan za cjelokupno stanovništvo. Svi prikupljeni podaci su rodno razvrstani, tako da ukazuju gdje postoje razlike između spolova značajne za ciljano djelovanje. Ovo je bio prvi put da je MICS istraživanje sadržavalo i posebnu komponentu za prikupljanje reprezentativnih podataka o romskim kućanstvima u BiH.

Preuhranjenost i djeca

Ukupno je anketirano skoro 7500 kućanstava u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, uključujući 1544 romskih kućanstava. Prema rezultatima istraživanja, koje se odnosi na prehranu i dojenje djece u BiH, u što se ubraja preuhranjenost, zaostalost u razvoju, mršavost i pothranjenost, svako pedeseto dijete mlađe od pet godina je pothranjeno, svako pedeseto dijete mlađe od pet godina je mršavo, dok svako jedanaesto dijete iste dobi zaostaje u razvoju. S druge strane, svako šesto dijete mlađe od pet godina je preuhranjeno, a samo je dvoje od desetero djece u prvih pet mjeseci života isključivo dojilo, iako je 9 od 10 novorođenčadi počelo dojiti tijekom prvog dana rođenja. Kada je u pitanju zdravlje, 68 posto djece od 18 do 29 mjeseci obuhvaćeno je imunizacijom. Korištenje poboljšanih izvora vode za piće i poboljšanje sanitacije u porastu je, o čemu zorno govori pokazatelj da 94 posto članova kućanstava ima poboljšanu sanitaciju.

Razvoj i obrazovanje

Što se, pak, tiče reproduktivnog zdravlja, 46 posto žena u dobi od 15 do 49 godina, koje su u braku ili žive u zajednici, koristi neku metodu kontracepcije, a 9 posto žena iste starosne dobi ima nezadovoljenu potrebu za kontracepcijom. Isto tako, 14 posto žena koje su rodile živorođeno dijete, prije obavljenog istraživanja, rodile su carskim rezom. 6 posto poroda obavljeno je u javnim zdravstvenim ustanovama uz pomoć liječnika, dok je 14 posto obavljeno uz pomoć medicinske sestre - babice. Istraživanje je kod razvoja djece obuhvatilo i učenje u ranom djetinjstvu te sudjelovanje očeva u njihovom obrazovanju. Tako u cijeloj BiH 56 posto djece mlađe od pet godina žive u kućanstvima s tri ili više knjiga za djecu. Isto tako, samo 13 posto djece dobi od tri do šest godina pohađa neku vrstu organiziranog programa obrazovanja u ranom djetinjstvu, dok je 16 posto u prvom razredu osnovne škole imalo pristupa predškolskom obrazovanju. Osnovnu školu završi 92 posto djece, a isto toliko ih pohađa srednju školu. Stopa pohađanja osnovne škole je 98 posto, dok u 83 posto slučajeva djeca sa šest godina polaze u školu. Istraživanje je također obuhvatilo i zaštitu djece, pa je prema rezultatima istraživanja više od polovine djece dobi od 2 do 14 godina bilo izloženo nekoj nasilnoj metodi discipliniranja. Što se pak tiče stavova prema nasilju, svaka 20. žena i svaki 20. muškarac u dobi od 15 do 49 godina smatraju da muž ili partner ima pravo udariti ili tući ženu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?