Potrebna reforma

U BiH je izjednačen broj zaposlenih i broj umirovljenika

Umirovljenici
25.01.2013.
u 09:49

Danas tek svega 15 posto umirovljenika u Federaciji BiH ima puni radni staž, a u Republici Srpskoj njih je 17 posto

Kad u Europi dva radnika rade za jednog umirovljenika, to je znak za uzbunu. U Bosni i Hercegovini takvo stanje značilo bi blagostanje, ovdje je broj zaposlenih skoro izjednačen s brojem umirovljenika, ali to još nije znak za uzbunu. Premda mirovinskim fondovima prijeti kolaps, vlasti to ne brine mnogo, jer će o tome misliti tek 2015. godine, za kada su planirali početi s provedbom Strategije reforme mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Alarmantno stanje

Broj umirovljenika u Republici Srpskoj veći je od broja zaposlenih, dok je u Federaciji BiH taj omjer skoro izjednačen. Naime, broj zaposlenih u Federaciji BiH na kraju 2012. godine veći je za svega 60 tisuća u odnosu na broj umirovljenika. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku na kraju prošle godine je bilo 378 tisuća umirovljenika i 437 tisuća radnika, pri čemu je važno napomenuti da se broj umirovljenika kontinuirano povećava dok broj zaposlenih pada, a ovaj negativni trend u Federaciji BiH osobito je izražen u drugoj polovini 2012. godine. Broj umirovljenika u RS-u premašio je broj od 238 tisuća dok je ukupan broj zaposlenih radnika neznatno veći od 237 tisuća. Da se socijalni problemi rješavaju na račun umirovljenja, najbolje svjedoči struktura umirovljenika.

Porazna struktura

Tako danas svega 15 posto umirovljenika u FBiH ima puni radni staž, a u RS-u, njih je 17 posto. Već samo ova dva pokazatelja pokazuju koliko su oni neodrživi. Međutim, sad zasad na stolu nema niti jednog suvislog prijedloga kako da se ovo pitanje riješi. Inače, najbrojnija skupina bh. društva danas su umirovljenici, kojih trenutačno u Bosni i Hercegovini ima više od 600 tisuća. U proteklih sedam godina broj umirovljenika u Republici Srpskoj povećan je za više od 40 tisuća, dok je istodobno broj radnika smanjen za oko 8 tisuća. Fond za mirovinsko-invalidsko osiguranje već ima poteškoća pri isplati ionako niskih mirovina, tvrdi predsjednik Udruženja umirovljenika RS-a Rade Rakulj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?