EAC PUTOVNICA

U BiH izdata prva biometrijska putna isprava nove generacije

Granica
01.06.2010.
u 12:59

Nova generacija putovnica ima veći stupanj zaštite podataka koji su upisani u čip

Prva biometrijska putna isprava nove generacije, EAC-putovnica (extended access control), koja je istovremeno i 200.000-ti zahtjev za izdavanje biometrijske putne isprave, danas je uručena u Banja Luci u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

- Nova generacija putovnica podrazumijeva veći stupanj zaštite podataka koji su upisani u čip. Njihovo uvođenje ne dovodi u pitanje ispravnost ranije izdatih putnih isprava kojima nije istekao rok trajanja - rekla je novinarima načelnica Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP-a RS Indira Rogić nakon što je uručila prvu EAC putovnicu Gordani Kovačević, iz Banje Luke.

Trenutno su se u BiH izdavale - basic access control (BAC) putovnice, a putovnice koje će se ubuduće izdavati podrazumijevaju uvođenje nanovije vrste tehnologije koju su članice Europske unije dužne uvesti do 26. lipnja 2012. godine.

Amela Opardija, glasnogovornica Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, pojašanjava kako ta putna isprava ima veći nivo sigurnosti tj.više digitalnih cefrifikata, a elementi zaštite na putovnici su veći u odnosu na ranije.

Procedura za izdavanje putne isprave ostala je ista, cijena putovnice je također ista, 40 KM, a rok za izdavanje je 30 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?