Obrazovanje

U BiH ima više od 8.000 građana bez osnovnog obrazovanja

Obrazovanje
05.06.2012.
u 13:14

Predstavljena je jedna od šest radnih linija projekta “Podrška obrazovanju odraslih” - “Naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja”

U organizaciji Njemačke vladine organizacije za međunarodnu saradnju GIZ-a u BiH je u Sarajevu predstavljena jedna od šest radnih linija projekta “Podrška obrazovanju odraslih” - “Naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja”, u sklopu koje GIZ nudi stručnu edukaciju nastavnog osoblja iz šest osnovnih škola u BiH.

„Radi se o razvoju tri segmenta obrazovanja i to: formalnog, neformalnog i informalnog. Da bi pokrio taj široki spektar djelovanja, projekt implementira  šest radnih linija i do danas je na ovom projektu radio stručni tim na polju statistike, edukacije i istraživanja“, rekao je Mirza Jusufović, predstavnik GIZ-a. U suradnji s nadležnim institucijama u projektnim regijama koje obuhvataju: banjalučku regiju, Zeničko-dobojsku županiju i sarajevsku makroekonomsku regiju, došlo se, kaže, do spoznaje da postoji veliki broj odraslih osoba bez završenog osnovnog obrazovanja. 

„Točnije u ove tri regije na zavodima za zapošljavanje trenutno ima oko osam tisuća građana bez završene osnovne škole“, ističe Jusufović, dodajući da je polaznicima iz Republike Srpske, koji se odluče za naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja, obrazovanje besplatno, dok će polaznici u Federaciji BiH plaćati od 150 do 250 KM po razredu.  Iz tog razloga GIZ u BiH će se potruditi u narednom periodu da sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke pokuša naći povoljnije rješenje za polaznike iz FBiH, a u planu je kaže i iniciranje izrade liste potencijalnih donatora, koji bi određenim sredstvima mogli pomoći u subvencioniranju troškova za polaznike u FBiH. Također, postoji veoma mali broj odraslih osoba koji se ponovo uključuje u proces osnovnog obrazovanja. Zato je ističe cilj kampanje motivacija potencijalnih polaznika da se osim svojih svakodnevnih obaveza uključe i u proces naknadnog stjecanja osnovnog obrazovanja i tako postanu heroji današnjice.
 
„I sam slogan kampanje im odaje to priznanje – „Heroji svakodnevnice!“. Slogan označava proces kojim se želi poručiti da je svaka osoba, koja se pored svojih svakodnevnih problema i obaveza odluči naknadno završiti osnovnu školu, zaista heroj“, zaključio je Jusufović. Za sada je šest licenciranih osnovnih škola iz Sarajeva, Vojkovića, Zenice, Kaknja, Mrkonjić-Grada i Banje Luke uključeno u realizaciju projektne linije „Naknadno stjecanje osnovnog obrazovanja“, a nastavno osoblje ovih škola prolazi stručnu edukaciju iz oblasti andragogije. Projekt „Podrška obrazovanju odraslih“ financira  Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ-a) i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC-a).
 
U BiH GIZ je prisutan od 1995. godine s posebnim fokusom na projekte koji doprinose održivom ekonomskom razvoju, demokratskim procesima i razvoju civilnog društva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?