SIPA

U akciji “Prenj I” pali političar, policajac, profesor...

sipa
VL FOTO
24.11.2010.
u 08:18

Uhićeni Edin Kreso je ranije osuđen na sedam mjeseci zbog slučaja Olene Popik

Po nalogu Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH (POOK), inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u novoj akciji kodnog naziva “Prenj III”, jučer rano ujutro uhitili su šestoricu Hercegovaca zbog sumnje da su bili umiješani u međunarodnu trgovinu narkoticima. Uhićeni su Edin Kreso (32) iz Mostara, Denis Krvavac (26) iz Čapljine, Željko Brkić (30) iz Graba kod Ljubuškog, Zihmo Obradović (39) iz Stoca, Nebojša Vojičić (31) iz Trebinja i Vlado Prce (24) iz Bivoljeg Brda kod Stoca.

Šverc skunka

Time je, kako se navodi, presječen još jedan krak tzv. južne balkanske rute krijumčarenja droge s područja Crne Gore, preko BiH i Hrvatske, do zapadne Europe. Dosada je uhićeno ukupno 28 osumnjičenika koji se terete za udruživanje u zločinačku organizaciju radi međunarodne trgovine i krijumčarenja skunka, a u istragu je aktivno uključen i MUP Hrvatske.

- U noćnim satima pripadnici SIPA-e započeli su veliku akciju, koja je nastavljena i jučer ujutro širom Hercegovine. Na području Stoca, Ljubuškog, Trebinja, Čapljine i Mostara izvršeni su pretresi deset stambenih i poslovnih objekata, koje su osumnjičeni koristili, a pretreseno je i sedam privatnih vozila. Tom prilikom zaplijenjena je i određena količina droge - rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, potvrdivši da je u ovoj akciji uhićeno ukupno šestero osoba, koje su u poslijepodnevnim satima prevezene u Sarajevo.

Mostarac i Olena


- Postoji sumnja da je ova skupina počinila kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge - rekao je Grubešić, koji radi istrage više detalja nije mogao iznositi u javnost. Većina osumnjičenih ranije nije dovođena u vezu s organiziranom trgovinom narkoticima i relativno su novi u “poslu” s krijumčarenjem skunka. Jedino je Mostarac Edin Kreso otprije osobito poznat policiji, a 2005. u Sudu BiH osuđen je na sedam mjeseci zatvora zbog trgovine ljudima i navođenja na prostituciju u slučaju Olene Popik. Riječ je o Ukrajinki koja je u listopadu 2004. godine preminula od AIDS-a u mostarskoj bolnici, a bolovala je i od hepatitisa C, sifilisa i milijarne tuberkuloze. - Obradović je sin vlasnika mesnice i jednog restorana u Stocu. Krvavac je radio kao konobar, a Brkić je po zanimanju automehaničar. Ugostiteljstvom se bavio i Kreso, a zanimljivo je da su upravo preko tih poslova stvorili paravan za krijumčarenje skunka. Naime, raspolažemo informacijama da je dio skunka krijumčaren u kamionima - hladnjačama, koji su prevozili svježe meso - sumnjaju istražitelji, navodeći da su osumnjičeni skunk nabavljali u Crnoj Gori i na razne načine su ga prebacivali u RH, a samo je manji dio droge završavao na tržištu BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

MO
mozel
12:20 24.11.2010.

Edin Kreso iz Mostara Denis Krvavac iz Capljine Zeljko Brkic iz Graba Zihmo Obradovic iz Stoca Nebojsa Vojicic iz Trebinja Vlado Prce iz Bivoljeg Brda PRAVO BRATSTVO I JEDINSTVO. !!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije