PROGNOZA MMF-a

U 2012. manji prihodi od trošarina, carina i poreza

Mladi prosvjed
Patrik Macek/PIXSELL
25.08.2012.
u 13:02

Pad proizvodnje, potrošnje i zaposlenosti, negativno utječe na naplatu poreza ubiranja prihoda

Usporedba naplate trošarina po skupinama proizvoda za sedam mjeseci 2012. s godišnjim projekcijama Odjela ukazuje na zabrinjavajuće trendove kod prerađevina nafte, stoji u najnovijem izvješću Odjela za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje.

Pad prihoda od trošarina

“Prigodom projektiranja prihoda za 2012. godinu” piše dalje u njihovoj analizi ”uzeti su u obzir dosadašnji negativni trendovi u naplati trošarina i putarine na prerađevine koji su rezultat djelovanja ekonomske krize i diferenciranog oporezivanja prerađevina na obujam i strukturu potrošnje prerađevina. Međutim, podaci ukazuju da su tekući trendovi daleko lošiji u odnosu na pesimistične projekcije Odjela. Iako je naplata prihoda trošarina na cigaretama za sedam mjeseci 2012. za pet posto veća nego u istom razdoblju 2011.g. ipak je ispod godišnjih projekcija Odjela. Razlog za to su značajne oscilacije u obujmu i strukturi brendova koji se plasiraju na tržištu, kao rezultat oštre borbe između nekoliko kompanija iz duhanske industrije u cilju preuzimanja tržišta cigareta, koje se kontinuiranim povećanjem trošarina konstantno smanjuje. Istodobno i pored značajnog rasta cijena i vrijednosti ukupnog prometa, dolazi do pada potrošnje i prekompozicije zahvatanja iz rastuće maloprodajne cijene u korist državnih prihoda, a na štetu dobiti.

Kod ostalih trošarinskih proizvoda tekući trendovi odgovaraju projektiranim prihodima. U misiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stoji kako je prognoza o nultoj stopi rasta u 2012. preoptimistična. Umjesto nulte stope u BiH tijekom ove godine se očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP)i povratak recesije. Istu procjenu iznose i u Direkciji za ekonomsko planiranje pri Vijeću ministara BiH. Industrijska proizvodnja u BiH u prvom polugodištu manja je za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok najveći problem BiH i dalje ostaje rastuća nezaposlenost.

Rashodi veći od prihoda

Unatoč izraženom pesimizmu ipak je zaustavljen gubitak postojećih radnih mjesta. Najveći problem je što se smanjuje broj radnih mjesta u privatnom sektoru. Najveći gubitak radnih mjesta zabilježen je u ugostiteljstvu i građevinarstvu, područjima koji prvi osjete i najmanji recesijski val. Iako je rast neto-prihoda od neizravnih poreza u srpnju 2012. bio 4,75 posto, on nije bio dovoljan da se kompenzira pad prihoda u prethodnom mjesecu.

Prema preliminarnom izvješću Uprave za neizravno oporezivanje o naplati neizravnih poreza, za sedam mjeseci 2012.g. je naplaćeno 16 milijuna maraka prihoda manje nego u istom razdoblju 2011.godine. Osim negativnih trendova u ekonomiji BiH koji se odražavaju u padu proizvodnje, potrošnje i zaposlenosti, na naplatu poreza utječe i učinkovitost ubiranja prihoda, kretanje poreznih dugova i obim poreznih i carinskih prijevara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?