STRAH IH JE

Tuzlaci prosvjeduju zbog silovanja djevojaka u ovom gradu

\'gradska......zagreb...15.09.2004 narkomanka snimio robert anic    zene depresija\'
Robert Anić/Pixsell
07.01.2011.
u 15:28

Kako su najavili organizatori na današnjoj konferenciji za novinare, prosvjed predstavlja spontanu reakciju građana na silovanja i druge oblike nasilja koji se u posljednje vrijeme sve češće događaju u Tuzli i Tuzlanskoj županiji.

U Tuzli će sutra u 12.00 sati biti održan mirni prosvjed građana, nevladinih organizacija i studentskih udruženja protiv nasilja, pod nazivom "Strah me je!".

Kako su najavili organizatori na današnjoj konferenciji za novinare, prosvjed predstavlja spontanu reakciju građana na silovanja i druge oblike nasilja koji se u posljednje vrijeme sve češće događaju u Tuzli i Tuzlanskoj županiji.

Građani zahtijevaju što hitnije i strože kažnjavanje počinitelja takvih krivičnih djela i najavljuju da je prosvjed samo početak kampanje kojom će zahtijevati izmjenu krivičnog zakonodavstva radi pooštravanja kazni za krivična djela protiv polne slobode i morala, protiv života i tijela, kao i drugih krivičnih djela, poput nasilničkog ponašanja, nasilja u obitelji, iznude te neovlaštenog držanja oružja.

Oni poručuju da su izvršna i zakonodavna vlast direktno odgovorne za nasilje na ulicama Tuzle, jer su ovlaštene da mijenjaju zakone, da izdvajaju sredstva za rad policije i pravosudnih institucija, da grade nove zatvore i disciplinske centre.

Gordan Isabegović iz Omladinskog pokreta "Revolt" ističe da sudovi konačno moraju shvatiti svoju odgovornost, jer "odmjeravanjem sramotno blagih kazni direktno potiču teror nad građanima koji vrše kriminalci, nasilnici i silovatelji".

"Zahtijevamo da prioritet nove vlasti na svim nivoima bude odlučna i beskompromisna borba protiv nasilja i kriminala", rekao je Isabegović.

Mirsada Bajramović iz Udruženja "Zemlja djece" kaže da krivično-pravne sankcije utvrđene Krivičnim zakonom Federacije BiH za pojedina krivična djela nasilja, razbojništva, silovanja, nikako nisu u skladu sa njihovom svrhom postojanja, a to je da preventivno utiču da se krivična djela ne počine.

Prema njenim riječima, od izvršne i zakonodavne vlasti zahtijeva se da odmah pristupi pooštravanju krivične politike i da se za silovanje propiše najmanja kazna od pet, odnosno osam godina zatvora.

Građani poručuju da neće šutjeti i živjeti u strahu i da su odlučni da mijenjaju sistem i zakone da bi štitili građane, a ne kriminalce.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?