DOBILI NOVU PRILIKU

Tužitelj dobio još tri sata za završnu riječ

haag
VL FOTO
25.02.2011.
u 11:07

Nekoliko svjedoka koje je izvelo tužiteljstvo na kraju je svjedočilo u korist Berislava Pušića. 
Da, još jedan apsurd u ovom sudskom procesu

Obrane haaške šestorke završile su svoje završne riječi. Kao zadnji, govorili su odvjetnici Berislava Pušića. Ovaj optuženik jedva da je uopće spominjan tijekom petogodišnjeg procesa, a svjedoci koje je izvodilo tužiteljstvo redom su govorili upravo u njegovu korist. Ovaj apsurd tužiteljstvo je, naravno, zanemarilo u svojoj završnoj riječi.

Svjedočili za Pušića


Upravo su svjedoci tužiteljstva opovrgnuli sve za što se Pušić tereti u optužnici. Oni su konstatirali kako Pušić nije imao važnu ulogu u hijerarhiji Herceg Bosne, osobito ne poziciju koju mu pripisuje tužiteljstvo. Pojedini svjedoci koji su bili pritvoreni od HVO-a su izjavili da zapravo Pušić nije odlučivao o njihovu puštanju nego je odluka bila na drugim pojedincima. Mnogi od njih za Pušića i nisu čuli. - Jedan od svjedoka tužiteljstva, koji je Bošnjak, čak je pred ovim sudom zahvalio Pušiću što mu je spasio život tijekom rata. Sve to govori kako Pušić nema nikakve veze s onim što mu se stavlja na teret te da uopće ne postoje dokazi na temelju kojih bi se ovom čovjeku presudilo - naglasili su njegovi odvjetnici tijekom završne riječi. Oni su se osvrnuli i na službene zabilješke SIS-a te su istaknuli kako takvi dokumenti ne mogu biti dokaz na sudu.

Ranije smo pisali da su te zabilješke nastale na pričama “rekla-kazala” te da na osnovi ovih zabilješki nikada nije pokrenuta istraga. To je dokaz da te zabilješke ne sadrže točne informacije i zbog toga ne mogu biti uzeti kao dokazi na sudu. Zanimljivo je da su pojedini optuženici u ovom slučaju tijekom svojih svjedočenja konstatirali kako Pušića nisu vidjeli dok nisu došli u Haag. Ovo je osobito izazvalo čuđenje predsjedavajućeg suca Antonettija koji je zaključio da Pušić u tom slučaju nije mogao s ostalima razgovarati o velikoj Hrvatskoj i pripajanju dijela BiH Hrvatskoj.

Nova završna riječ

Nakon završnih riječi obrane, sudsko vijeće je jučer dopustilo tužiteljstvu još tri sata za završnu riječ kako bi mogli odgovoriti na sve ono što su izrekle obrane optuženih. Ovo je izazvalo niz prigovora od odvjetnika obrane.

Tako je Praljkova obrana rekla kako je tužiteljstvo imalo sasvim dovoljno vremena za svoju završnu riječ te da obrane nisu u svojim završnim riječima izrekle niti jednu novu tezu u ovom slučaju koju bi tužitelj sada trebao oboriti.

- Tužitelj nam je puštao film koji je trajao 40 minuta, a sada govori kako nije imao vremena.

Ovdje se radi o običnoj igri - rekli su jučer u sudnici Praljkovi odvjetnici. Ipak, prema pravilu suda, sudsko vijeće je moralo odobriti dodatne sate tužiteljstvu, a i obrani Jadranka Prlića je dodijeljeno 15 minuta vremena kako bi mogli replicirati na jedan dio završne riječi obrane Milivoja Petkovića. Sudac Antonetti je rekao da će, ako žele, ostale obrane dobiti priliku odgovoriti na ono što će u nastavku završne riječi reći tužitelj. Nakon toga je suđenje prekinuto do utorka, za kada je zakazan nastavak ovoga procesa. Tako ćemo još tjedan dana slušati završne riječi u ovom predmetu, a treba samo reći da su u nekim drugim predmetima ovakvi zahtjevi tužiteljstva odbacivani. Ali ne i u procesu protiv bivših dužnosnika Herceg Bosne.

Ključne riječi

Komentara 3

JO
JohnConnor
16:35 25.02.2011.

Ne znam sto je gore ovaj politicki sud u Haagu ili hrvatska vlada koja se ponasa tako kukavicki prema ovoj nepravdi koja se desava hercegbosanskim Hrvatima u Haagu - a bili su nam dobri kad su zaustavljali tenkove koji su isli na Dalmaciju.

Avatar bucalo
bucalo
22:23 25.02.2011.

tako je john mi smo krivi sto smo branili i Hrvatsku i herceg bosnu jer tim smo slomili ono sto su staljin i tito napravili uz blagoslob sssr a jos uvik ima oni koji rade po principu neka me u ovoj fotelji koja donosi lovu a sto me briga za narod hrvatski

CI
cinbenik
05:19 26.02.2011.

Kako smo sijali tako zanjemo.Nasem cudjenju se nemogu nacuditi da nemozemo shvatiti i razlikovati zlo od dobra.Mnogi prestavnici Hrvatskog naroda su ukazivali na pogresnu politiki i odabrani put kriminala,prevara idt.Mnogi od nas su takva upozorenja ismijavali,a takve politicare osudjivali i ismijavali,a sve to na nasu ukupnu stetu.I sada se ponasamo slicno i nemozemo vjerovati da sve sve to nama dogaca.Losi odabiri od 90estih ZNA SE

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?