NOVI INCIDENT

Turska srušila sirijski helikopter koji je prešao granicu

Mato Ivanović
Foto: Mihael Španić
1/2
17.09.2013.
u 07:52

Sirijska vojska priznala je da je helikopter nakratko prešao u turski zračni prostor za vrijeme nadzora terorista koji su se kretali uz granicu

Turske su vlasti izvijestile kako su njihovi zrakoplovi u ponedjeljak srušio sirijski helikopter nakon što je prešao u turski zračni prostor, prenosi Reuters. Dva zrakoplova F-16 srušila su helikopter Mi-17 kod granice uz južnu provinciju Hatay nakon upozorenja da se približio turskom zračnom prostoru.

Sirija je reakciju nazvala brzopletom te optužila Tursku za pokušaj eskalacije napetosti uz granicu. Sirijska vojska priznala je da je helikopter nakratko prešao u turski zračni prostor za vrijeme nadzora terorista koji su se kretali uz granicu. Međutim, Sirijci tvrde da je helikopter bio na povratku kada je srušen.

Turska je jedna od oštrijih protivnika režima Bashara al-Assada i zagovara vojnu intervenciju u Siriji.

Zamjenik premijera Turske Bulent Arinc rekao je da je helikopter ušao dva kilometra u turski zračni prostor blizu grada Yayladagija. Helikopter je pao na sirijski teritorij.

- Turska definitivno neće dozvoliti nikakvo kršenje svojih granica... Do kraja ćemo braniti svoje granice i sigurnost svog naroda - rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu novinarima u Parizu, gdje je s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, te britanskim i francuskim ministrima poslova Williamom Hagueom i Laurentom Fabiusom raspravljao o Siriji.

- Nitko se više neće usuditi kršiti turske granice na bilo koji način - dodao je Davutoglu.

>> Kolinda Grabar Kitarović: NATO će braniti svoje južne granice i Tursku od napada Sirije

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije