Crne prognoze

Tržište rada u BiH ove godine će pretrpjeti dodatni udarac

Nezaposlenost
03.07.2012.
u 09:46

Prema procjeni Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, samo do kraja ove godine broj zaposlenih smanjit će se za dodatnih 1,2 posto

Tržište rada u Bosni i Hercegovini ove godine će pretrpjeti dodatni udarac, a blagi rast stope zaposlenosti bosanskohercegovačke vlasti očekuju tek u idućim godinama. Prema procjeni Direkcije za ekonomsko planiranje BiH, do kraja ove godine broj zaposlenih smanjit će se za dodatnih 1,2 posto. Stagnacija nas očekuje iduće, a rast broja zaposlenih tek 2014. i 2015. godine, kada bi se i plaće u prosjeku godišnje povećavale za tri do četiri posto.

Ekonomski rast

- Kako se u BiH u 2012. godini očekuje sporiji ekonomski rast, uz skromnu razinu investicija i opsega industrijske proizvodnje, zadržavanje postojećeg broja zaposlenih osoba će i tijekom 2012. godine biti otežano. Sve navedene činjenice će se naročito odraziti na zaposlene u privatnom sektoru. Kao i prethodne dvije godine, oblasti prerađivačke industrije, građevinarstva, ugostiteljstva i trgovine bi mogle biti najviše izložene smanjenju broja zaposlenih u 2012. godini. Na taj način, broj zaposlenih u BiH bi se u 2012. godini mogao smanjiti oko 1,2 posto, navodi se u dokumentu DEP-a o ekonomskim perspektivama BiH za razdoblje od 2012. do 2015. godine. Smanjenje broja zaposlenih će se izravno odraziti na rast broja nezaposlenih osoba u BiH. Otpuštene osobe zajedno s novopristiglom radnom snagom bi mogle utjecati da administrativna stopa nezaposlenosti u BiH bude oko 44 posto. U domeni neto-plaća, sukladno ekonomskim događanjima u ovoj godini, također nije realno očekivati bržu stopu rasta. Neto-plaće u nominalnom iznosu bi mogle biti veće u odnosu na 2011. godinu za oko dva posto. Očekuje se da stopa rasta neto-plaća u privatnom sektoru bude nešto viša u odnosu na javni sektor, jer se u javnom sektoru plaće ne bi trebale bitnije mijenjati u odnosu na prošlu godinu uslijed proračunskih restrikcija. U idućoj godini, prema procjenama DEP-a, može se očekivati djelomična stabilizacija na tržištu rada. I osim malo bolje poslovne klime, u BiH se ne predviđa snažan rast broja zaposlenih. Ipak bi u 2013. godini moglo doći do postupnog zaustavljanja smanjenja broja zaposlenih osoba u privatnom sektoru koji je prethodnih godina bio najviše izložen otpuštanju radnika.

Poslovna aktivnost

- Bolja događanja na tržištu rada se mogu očekivati 2014., odnosno 2015. godine. Povećanje opsega poslovne aktivnosti u industriji i građevinarstvu bi se pozitivno odrazilo na broj zaposlenih u navedenim sektorima. Na osnovi spomenutog, ukupan broj zaposlenih u BiH bi se povećao za oko 1,8 posto u 2014. godini, odnosno 2,9 posto u 2015. godini, procjenjuje DEP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?