NE SLAŽU SE

Tri vodeće stranke - tri različita gledišta na BiH

sastanak
VL FOTO
17.01.2011.
u 08:05

Bošnjački političari, i to osobito u Sarajevu, do sada su pokazivali vrlo malo zrelosti te svojim pokušajima majorizacije ozbiljno podrivaju opstojnost države

Tri dokumenta koja su istaknuta ispred triju naroda nakon posljednjih izbora samo potvrđuju oštre konceptualne poglede na ustroj države i institucija, izbore i funkcioniranje vlasti, što je sastavni dio očekivanih ustavnih promjena. S pravom se može reći da tri dokumenta potvrđuju različite težnje - od najbrojnijih Bošnjaka koji zagovaraju unitaristički koncept, Srba čija se strategija poklapa s težnjom za secesijom, dok pak Hrvati predlažu srednji mogući put koji bi svim narodima osigurao jednaka prava u institucionalnom i teritorijalnom smislu.

Ustavne promjene

U dijelu platforme SDP-a i SDA, koji se tiče institucionalne i ustavne reforme, umjesto da budu otklonjeni strahovi hrvatskoga naroda, oni su još više produbljeni, a samo političkim diletantima nije jasno što znači prijedlog SDP-a, koji su potpisale tri stranke, da se predstavljanje triju konstitutivnih naroda svede na to da je dovoljno da je osoba koja se bira, tek ‘pripadnik’ toga naroda, i to nevažno je li, primjerice, ijedan Hrvat za njega glasovao. Taj prijedlog je izravan udar na nepravedni Daytonski sporazum, Ustav BiH i zauvijek dopušta mogućnost zloporabe koju je SDP proveo u posljednja dva izborna ciklusa. Uz to, popis pučanstva se prihvaća kao tehnička kategorija, a izjašnjenje o nacionalnoj pripadnosti i jeziku ne bi imalo nikakva učinka na buduće procese biranja, što je nedopustivo.

Teritorijalni preustroj

Pravo bagateliziranje narodne jednakosti u SDP-ovoj platformi svodi se i na obećanje da bi se treći nastavak ustavnih reforme o teritorijalnoj reorganizaciji proveo ‘u mjeri u kojoj se ukaže potreba kroz prve dvije faze’. A upravo u prvi plan sadržaj Kreševske deklaracije hrvatskih političkih stranaka, od preambule do konkretnih prijedloga, ističe teritorijalni preustroj zemlje. Zbog toga nije jasno kako se HSP BiH i Narodna stranka Radom za boljitak mogu naći kao potpisnici ovih dvaju dokumenata koji su posve različiti.

“Novim ustavom Bosne i Hercegovine napušta se postojeći dvoentitetski ustroj Bosne i Hercegovine i uspostavlja se novi funkcionalniji i pravedniji ustroj, prema kojem ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti privilegiran niti diskriminiran… Središnja razina vlasti se uspostavlja na temelju povijesnih, etničkih, zemljopisnih, gospodarskih, prometnih i drugih bitnih kriterija, uz mogućnost teritorijalnog diskontinuiteta pojedinih ustrojbenih jedinica...”, ogledalo je dokumente iz Kreševa. Ususret ustavnom raspletu i ustroju vlasti, srpske stranke SNSD i SDS izašle su s najtvrđim stavom da o svim pitanjima od nacionalnog značenja trebaju prvo upitati narod putem referenduma, što im daje najveću snagu u svim pregovorima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?