Nova većina

Tri scenarija za deblokadu vlasti u BiH

Šestorka
19.10.2012.
u 10:21

U bilo kojoj opciji dva HDZ-a, SNSD i SDS ostaju dio parlamentarne većine

Započeti bilateralni razgovori o stvaranju nove parlamentarne većine na državnoj razini trebali bi do kraja godine rezultirati deblokadom institucija vlasti BiH i stabilnom vladom koja će do kraja ovog mandata provesti neke od reformi na europskom putu.

Državna vlast


Nekoliko je mogućih scenarija za dogovor o novoj vlasti, a dosadašnja iskustva govore da niti jednu opciju ne treba unapred otpisati. Skoro je sigurno da u bilo kojoj opciji dva HDZ-a, SNSD i SDS ostaju dio parlamentarne većine, jer je bez tih stranaka nemoguće osigurati potrebnu potporu iz srpskog i hrvatskog naroda za funkcioniranje državne vlasti. Dvojbe su zapravo oko toga koje će većinski bošnjačke stranke biti u vlasti, a situaciju maksimalno otežavaju sukobi među njima. Trenutačno se najrealnijima čine tri scenarija, iako izjave nekih političkih lidera ne govore tako. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da ishod glasovanja o smjeni trojice ministara i doministara iz SDA, kao i smjeni ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije i zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH Denisa Bećirovića ukoliko do toga dođe, odredi i izgled buduće parlamentarne većine. Ako niti jedan od ovih zahtjeva za smjenu ne prođe u državnom Parlamentu izgledna je opcija po kojoj bi nova vlast zapravo bila ona stara. Značilo bi to “spuštanje lopte“ i ostanak u državnoj vlasti obje većinski bošnjačke stranke koje su i sada u vlasti – SDP i SDA. Iz SDP-a za sada odbacuju takvu mogućnost, ali lako se može dogoditi da ih okolnosti natjeraju na obnovu partnerstva ili barem na primirje. Zbog njihovih odnosa, ali i zategnutih relacija s drugim strankama ovakva vlast vjerojatno ne bi bila učinkovita i predstavljala bi nužno zlo do održavanja novih izbora.

Raniji dogovori

Drugi scenarij predviđa provedbu onoga što je ranije bilo i dogovoreno, a to je izlazak SDA iz državne vlasti. Takva opcija će biti izgledna ako se u Domu naroda dovrši smjena članova SDA iz državne vlade. Za to je potrebna suglasnost vodećih srpskih i hrvatskih stranaka, a ona je trenutačno neizvjesna. Ako se takav scenarij ostvari u vlast bi ušla nova stranka – SBB BiH. Treća opcija je ona o kojoj u posljednje vrijeme govori predsjednik SDA Sulejman Tihić, a to je izlazak SDP-a iz vlasti na državnoj razini. Tu prazninu popunila bi kako Tihić tvrdi Stranka za BiH, čiji se čelnici još uvijek ne izjašnjavaju o ulasku u vlast. Ovdje bi problem bio što SDA i SBiH nemaju kapacitet za obnašanje vlasti u Federaciji BiH pa bi bilo nemoguće zadovoljiti princip da iste političke snage vladaju na svim razinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?