UMIRE DAYTON

Tri mjeseca nakon Holbrookea umro i Warren Christopher

warren
VL FOTO
20.03.2011.
u 13:17

Bivši američki državni tajnik Warren Christopher preminuo je u 85. godini života. Sudionici daytonskih pregovora su potvrdili kako je upravo on spašavao ovaj proces

Bivši američki državni tajnik Warren Christopher preminuo je jučer u 85. godini života. Prema informacijama koje su objavili američki mediji, Christopher je preminuo u svom domu u Los Angelesu uslijed komplikacija s bubrezima i raka mokraćnog mjehura.

Ključni kreator

Christopher je bio šef američke diplomacije devedesetih godina prošlog stoljeća, u administraciji predsjednika Billa Clintona.

U to vrijeme bio je jedan od ključnih kreatora američke vanjske politike, što je došlo do izražaja i za vrijeme mirovnih pregovora u Daytonu, koji su rezultirali mirovnim sporazumom i prekidom rata u Bosni i Hercegovini 1995. godine. Christopher je bio jedan od posrednika u mirovnim pregovorima, a do danas su ostale dvojbe oko toga je li on bio i stvarni kreator Daytonskog sporazuma.

„Autorstvo“ ovog mirovnog sporazuma pripisuje se Christopherovom suradniku, iskusnom diplomatu Richardu Holbrookeu.

Međutim, mnogo je dobrih poznavatelja američke vanjske politike koji tvrde kako je ključne poteze tijekom mirovnih pregovora povlačio zapravo Christopher, koji je nosio nadimak Stealth, prema tehnologiji izbjegavanja radarskih sustava.

Bivši američki državni tajnik bio je poznat po skromnom i neupadljivom ponašanju, ali i velikom političkom i pravnom znanju. „Pažljivo slušanje može biti tajno oružje”, kazao je jednom prigodom Christopher dodavši kako on sam bolje sluša nego što govori. No, znao je i kada treba što reći.

Sudionici daytonskih pregovora u više navrata su potvrdili kako je upravo Christopher spašavao ovaj proces uvijek kada bi on dolazio na rubu propasti.

Kao američki državni tajnik od 1993. do 1997. godine mnogo svojega vremena posvetio je Bliskom istoku i uspostavljanju primirja između Hezbollaha i Izraela. Godine 1994. je bio svjedokom potpisivanja mirovnog sporazuma između Jordana i Izraela. Međutim, njegovo pregovaračko umijeće pokazalo se znatno ranije, dok je obnašao dužnost zamjenika državnog tajnika od 1977. do 1981. godine.

Američki odnosi

Upravo je on imao ključnu ulogu u pregovorima o oslobađanju američkih talaca u Iranu nakon Islamske revolucije. On je također predvodio normalizaciju američkih odnosa s Kinom, te pomogao u osvajanju ratifikacije ugovora o Panamskom kanalu.

Predsjednik Jimmy Carter dodijelio mu je 1981. godine Medalju slobode, najviše civilno priznanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Usprkos blistavoj političkoj karijeri, svi se slažu u ocjeni kako je upravo potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i zaustavljanje rata u Bosni i Hercegovini najveće dostignuće u karijeri Warrena Christophera.

Ključne riječi

Komentara 1

PG
praseca gripa
22:47 21.03.2011.

Kod nas se ne kaze:\"Odnio ga vrag,\"nego\"Bog mu se smilovao.\" U tom smislu i moj komentar,Bog mu se smilovao.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?