Zahtjev Tužiteljstva

Traže produljenje pritvora Hasanu Hakaloviću zbog zločina u Trusini

trgovina
VL PHOTO
22.04.2010.
u 09:24

Tužiteljstvo BiH zatražilo je produženje pritvora Hasanu Hakaloviću “radi efikasnijeg okončanja istražnog postupka”

Tužiteljstvo BiH zatražilo je produženje pritvora Hasanu Hakaloviću, osumnjičenom za zločin počinjen u Konjicu, “radi efikasnijeg okončanja istražnog postupka”, priopćio je jučer BIRN Justice Report. “

Osumnjičeni nije utjecao na svjedoke, ali, zbog povezanosti osumnjičenih, mislimo da je produženje pritvora opravdano. (...) S ciljem adekvatnog okončanja istrage, smatramo da mjere zabrane ne bi bile dovoljne i tražimo produženje pritvora na još dva mjeseca”, rekla je državna tužiteljica Vesna Budimir.

Tužiteljstvo BiH sumnjiči Hasana Hakalovića da, kao zapovjednik 45. brdske brigade Neretvica Armije BiH (ABiH), nije poduzeo “nužne i razumne mjere” da se počinitelji zločina u Trusini kazne, iako je znao da su u njemu sudjelovali pripadnici njegove postrojbe, zajedno s pripadnicima specijalnog odreda za posebne namjene Zulfikar pri stožeru Vrhovnog zapovjedništva Armije BiH.

Tužiteljstvo BiH smatra da je 16. travnja 1993. godine izvršen napad na selo Trusina i da je tada ubijeno 19 civila i tri zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali. Tom prilikom je ranjeno i nekoliko osoba, među kojima i dvoje djece. Hakalović je uhićen krajem ožujka 2010. godine, otkada se i nalazi u pritvoru.

Obrana osumnjičenog je istaknula da ne vidi “valjane razloge” za produženje pritvora te kako smatra da su razlozi Tužiteljstva “generalne prirode”. “I sama tužiteljica Vesna Budimir je naglasila kako ne postoji bojazan da bi Hakalović prijetio svjedocima, rekao je jučer odvjetnik osumnjičenog Senad Kreho.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?