PORUKA EU-a

Travanj 2014. rok za izmjenu Ustava BiH i Izbornog zakona

Izbori
23.10.2013.
u 08:53

SIP BiH ne može raspisati izbore ako se Izborni zakon ne izmijeni sukladno odlukama Ustavnog suda BiH

Europska unija će nastaviti pomagati bosanskohercegovačkom liderima da postignu rješenje o provedbi presude “Sejdić i Finci”, ali neće predlagati bilo kakav sporazum. Potvrdio je to jučer zamjenik šefa Misije EU u BiH Renzo Daviddi, na konferenciji za novinstvo sazvanoj u povodu prezentacije redovitog izvješća Europske komisije o napretku BiH na putu europskih integracija. -Mi pokušavamo samo olakšati da se dođe do rješenja, odnosno do konsenzusa koji bi proizašao iz ideja sudionika u ovom procesu, objasnio je Daviddi, dodajući kako je usprkos usuglašenim principima u Bruxellesu dolazak do konsenzusa o konkretnom dogovoru vrlo kompleksan zadatak. I pored evidentnih problema proces traganja za rješenjem još uvijek traje i u diskusiju su uključeni svi politički akteri. -Ne znamo što će se dogoditi sljedećih nekoliko dana, ali nastavljamo bilateralne pregovore s ciljem da se stranke usuglase, kazao je Daviddi.

Konkretan rok za postizanje sporazuma ne postoji, ali i iz Europske komisije upozoravaju na vremenska ograničenja koja proizlaze iz termina održavanja općih izbora u BiH. Travanj iduće godine krajnji je rok da se mijenja zakonodavstvo, odnosno Izborni zakon. -Središnje izborno povjerenstvo BiH ne može raspisati izbore ako se Izborni zakon ne izmijeni sukladno odlukama Ustavnog suda BiH. Nadam se da će, ako se postigne sporazum, to dovesti do ustavnih reformi, objasnio je Sorensenov zamjenik. U redovitom izvješću o napretku BiH presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” ponovno je izdvojena kao najveći problem BiH u procesu pristupanja Uniji. U izvješću se navodi da se ova odluka mora hitno provesti kako bi amandmani na Ustav BiH i Izborni zakon bili usvojeni najkasnije do travnja 2014.

-Vrlo malo napretka je ostvareno u proteklih 12 mjeseci. Bilo je dosta obveza koje je BiH preuzela, uključujući i dijalog na visokoj razini o pristupanju EU, dana su mnoga obećanja, međutim, vrlo malo je ispunjeno do sada, kazao je Daviddi. Otkako je Hrvatska ušla u EU primijećen je znatan nedostatak pravnog i institucionalnog okvira u BiH koji bi se bavio ovim pitanjem. Iz Europske unije navode da je porastao politički i financijski pritisak na medije te da je prisutna diskriminacija. Kada je riječ o suspenziji 47 milijuna eura iz IPA fondova zbog nepostizanja dogovora o odluci “Sejdić - Finci”, Davidi je kazao kako je procedura za to pokrenuta te da je novac izgubljen bez obzira hoće li dogovor biti postignut.

No, spriječio bi se gubitak dodatnih sredstava.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?