Pravna analiza

To su argumenti koji mogu osloboditi Gotovinu i Markača!

\'Croatian General Ante Gotovina (R) pictured before his initial appearance at the court of the UN tribunal for warcrimes in former Yugoslavia in The Hague, Monday 12 December 2005. Ante Gotovina was
Foto: AFP/Pixsell
1/3
16.01.2012.
u 09:30

Već deset godina tvrdim da nije bilo prekomjerne upotrebe topništva. Stalno ponavljam da Gotovina i ja nismo kršili ratno pravo, kaže Ante Kotromanović

Podneskom koji je dvanaest vrhunskih američkih, kanadskih i britanskih pravnih i vojnih stručnjaka uputilo Žalbenom vijeću Haaškog suda, a kojim, ukratko, predlažu da se potpuno odbace presude protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača za "nezakonito granatiranje" Knina, zadovoljni su u Markačevu odvjetničkom timu. Član tima, odvjetnik Goran Mikuličić nije iznenađen samom inicijativom jer je znao da tim uglednih pravnika radi na podnesku, ali o samom sadržaju doznao je tek iz Večernjakova jučerašnjeg teksta.

– Kao zainteresirana skupina oni su se pozabavili predmetom Gotovina – Markač jer su smatrali da bi osuđujuća presuda imala dalekosežne posljedice za neke buduće ratne sukobe, ali isto tako kao "prijatelji suda" žele pomoći Žalbenom vijeću da dođe do poštene presude. Nama njihova argumentacija da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina naravno godi, ali značajnije bi nam mogla biti od koristi jedino kad bi Žalbeno vijeće prihvatilo njihovu inicijativu i priznalo ih kao "prijatelje suda" – rekao je Goran Mikuličić. U tom bi se slučaju, objašnjava, potpuno izmijenila situacija u kojoj se generali nalaze, odnosno njihov stupanj krivnje bio bi znatno umanjen ili potpuno anuliran.

Težina imena jako je bitna

Kako god bilo, smatra Mikuličić, inicijativa američkih i britanskih stručnjaka već sada ima veliku specifičnu težinu.

– Prvo, imaju vrlo jake argumente. A drugo, još bitnije, jest "težina" njihovih imena i velikih karijera koja se iza njih kriju – kaže Mikuličić.

Sadržaj spomenutog podneska, odnosno argumentacija da nije bilo prekomjernog granatiranja Knina, da su u Kninu gađani samo legitimni vojni ciljevi s nevjerojatno visokom točnošću od 99 posto (primjenom praga tolerancije od 400 metara, nap. a.) te da granatiranje nije bio neposredan povod civilnog egzodusa, nije iznenadio ni Antu Kotromanovića. Ministra obrane, odlikovanog generala HV-a i Gotovinina prijatelja i suborca u Oluji, kaže, ništa ne čudi.

– Već deset godina tvrdim da nije bilo prekomjerne upotrebe topništva i da topnički napad nije prouzročio egzodus stanovništva. Stalno ponavljam, Gotovina i ja kao jedan od zapovjednika u Oluji nismo prekršili ratno pravo i ne možemo odgovarati za zločine koji su se, nažalost, ipak dogodili nakon oslobađanja Knina. Na sramotu svih nas vojnika, ali i Republike Hrvatske – rekao je Kotromanović. Povjesničara, profesora i bivšeg predsjednika HHO-a Ivu Banca također ne iznenađuje argumentacija da nije bilo pretjeranog granatiranja.

– Ja se nadam da će spomenuta inicijativa imati pozitivnog učinka na konačnu odluku, ali nisam siguran da to baš tako ide – rekao je Banac, kojeg smo zamolili da nam kaže kako on shvaća reakciju Žalbenog vijeća koje je nakon zaprimljenog materijala bilo "iznenađeno i lagano zabrinuto".

Stvarno, a za što je kriv?!

– Možda su uvidjeli da je prvostupanjska presuda toliko loša da će morati ići u detaljnu reviziju cijele presude – rekao je Banac. Analitičar Žarko Puhovski slaže se da je teza tužiteljstva o prekomjernom granatiranju promašena.

– To može biti izbačeno iz presude, ali ne vjerujem da će ishod biti dramatično drukčiji. Pretpostavljam da će kazne Gotovini i Markaču biti smanjene, ali ne mnogo – smatra Puhovski. Pa ipak, ništa ga više, kaže, ne može iznenaditi kada je Haaški sud u pitanju.

– Ne znam jesam li bio više začuđen Čermakovim oslobađanjem ili time što je Gotovina osuđen! Stvarno ne vidim za što je to Gotovina kriv. Samo zato što je bio na brijunskom sastanku?! – kaže Puhovski.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?