Traže način

Tjeraju ljude iz stanova koji su nezakonito privatizirani

sibenik
Pixsell
14.04.2012.
u 13:47

Šipadova imovina u Šibeniku postala je predmet spora između vlasti BiH i Hrvatske

Poduzetnik iz BiH Esad Ćesko tvrdi da je zgrada u kojoj živi 40 obitelji u Šibeniku u vlasništvu njegove tvrtke, koja je navodno pravni sljednik nekadašnjeg Šipada. Prema pisanju Slobodne Dalmacije Šibenčani su, stanove otkupili od Hrvatskog fonda za privatizaciju i već 17 godina ih uredno otplaćuju. Sada bi ih, tvrde stanari, trebali platiti još jednom i to poduzetniku iz BiH protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog nezakonite privatizacije Šipadove imovine u Šibeniku.

Pokreće se postupak

U poduzeću “Šipad eksport-import” u Sarajevu, koje se nalazi u većinskom državnom vlasništvu Federacije BiH, tvrde da je Šipad d.d., koji je uknjižio Luku drvo Šibenik, privatna tvrtka u vlasništvu Esada Ćeske. “On je na jedan nezakonit i veoma sumnjiv način uknjižio na sebe Luku drvo Šibenik, koja je vlasništvo državne tvrtke “Šipad eksport-import”, odnosno Vlade FBiH. Mi smo slučajno saznali za tu uknjižbu, pa smo informirali Vladu koja je zadužila Federalno pravobraniteljstvo da odmah pokrene postupak poništenja takve uknjižbe i da se vrati u prvobitno stanje”, kazao je medijima Alija Dautović stari direktor Šipada eksport-import. U cijeli spor se uključila i Vlada Federacije BiH koja je donijela zaključak da je što prije neophodno prikupiti svu raspoloživu dokumentaciju vezanu za upis prava vlasništva nad Lukom drvo Šibenik na Šipad d.d. Sarajevo radi poduzimanja aktivnosti na vraćanju imovine Federacije BiH i utvrđivanja eventualne kaznene odgovornosti.

Nema kupca za Šipad

Čelnici ovog poduzeća o ovom problemu su razgovarali prošli tjedan s federalnim ministrom trgovine Miloradom Bahiljem. Zaključeno je kako Šipad eksport-import već dulje vrijeme posluje u veoma teškim uvjetima zbog blokade transakcijskih računa. Na sastanku, kako je priopćeno iz Ministarstva trgovine kojem su nazočili Milan Duka, raniji direktor Alija Dautović i predsjednik Nadzornog odbora Dževad Drino, razgovarano je o trenutačnom stanju u ovom poduzeću. Ministar je obaviješten da se na javni poziv za prodaju državnog kapitala metodom javnog prikupljanja ponuda (tender) sa rokom podnošenja prijava do 16.siječnja 2012. godine nije prijavio ni jedan ponuđač, kao i nakon produženja roka za prijave od 30 dana. Federalni ministar trgovine predložio je zajednički sastanak predstavnika Šipad eksport-importa Sarajevo s predsjednikom Vlade Federacije BiH Nerminom Nikšićem kako bi se izmirile obveze društva za troškove režija i plaće radnika do privatizacije. Tražit će se rješenje oko Šipadove imovine u Luci Šibenik zbog čega se vodi sudski postupak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?