"Mali Dayton"

Tihić: Nije pitanje hoće li u BiH izbiti sukob nego kada će

sulejman tihić
Arhiva VL
Autor
Miroslav Vasilj/VLM
09.10.2009.
u 19:23

Dokument koji na kraju nije ni stavljen na stol podrazumijevao je ostanak podjele BiH na dva entiteta. Hrvati traže posve nov ustav koji bi napokon omogućio funkcioniranje BiH.

Predsjednici sedam vodećih bosanskohercegovačkih političkih stranaka na današnjem pompozno najavljivanom sastanku u sarajevskoj vojnoj bazi Butmir nisu potpisali nikakav dokument. Na “malom Daytonu” dogovoreno je tek da će se u roku 10 dana nastaviti razgovori političara u BiH.

Hrvatima TV kanal
Zbog dijametralno suprotnih stajališta o budućnosti Bosne i Hercegovine, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, zamjenik američkoga državnog tajnika James Steinberg i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pripremljeni dokument nisu ni stavili na stol.

Prema tom dokumentu ostala bi podjela BiH na Federaciju i Republiku Srpsku, dok se Hrvatima nudi mrkva u obliku TV kanala na hrvatskom jeziku. Sa sastanka su poslane poruke o potrebi puta BiH ka europskim integracijama. Inicijatori sastanka izrazili su nadu da će bosanskohercegovački političari odustati od maksimalističkih zahtjeva.

Lideri dvaju HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, pozvali su na donošenje posve novoga ustava koji bi omogućio funkcionalnu državu na poziciji triju ravnopravnih naroda. - Iznio sam prijedloge koje treba uključiti u promjene ustava. Bude li to prihvaćeno, možemo biti dio dogovora - kazao je Ljubić.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik poručio je pak kako je osnova svega gašenje OHR-a. - Mislimo da ne treba dirati ustav BiH - naglasio je Dodik. Bošnjački lider Sulejman Tihić zatražio je jačanje državne razine, ali je uoči sastanka katastrofično izjavio: - Ostane li ovako, nije pitanje hoće li doći do sukoba, nego kada će doći. Novi sastanak u istom sastavu najavljen je za 20. listopada.

Helikopteri iznad Butmira
Inicijatori sastanka, Europljani i Amerikanci, nadaju se kako će do tada biti postignut pomak u približavanju stavova političkih elita BiH.

Pregovori u vojnoj bazi Butmir pokraj Sarajeva protekli su uz nezapamćene mjera osiguranja. Helikopteri su cijelo vrijeme nadlijetali bazu, a domaćoj policiji u osiguranju skupa pomagale su i snage SFOR-a.

Ključne riječi

Komentara 113

KO
kompa
19:47 09.10.2009.

hm hm,,ili kako tihic hoce ili ce izbit sukob

MM
Mladen Miletić
20:25 09.10.2009.

Tihić: Nije pitanje hoće li u BiH izbiti sukob nego kada će.. Tamo je jedino ostala prisilna YU u malome. Najviše su ginuli a najmanje su dobili tamo i Hrvati i Srbi , nesmiju se još pripojiti svojim državama isti problem kao nekada sa Njemačkom ! Zato treba riješiti i dozvoliti podjelu ...

OB
-obrisani-
10:56 10.10.2009.

vinbush Znači,tvoje rješenje su \"građanske stranke\"(čitaj stranke s apsolutnom dominacijom muslimana)?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?