SUKOB

Tihić: Lagumdžija tajno trguje s Miloradom Dodikom

tihic
Stojan Lasić
20.04.2012.
u 09:09

Koalicija SDP-SDA došla do najkritičnije točke do sada. Glasovanje SDA predstavlja atak na državu

Višemjesečne nesuglasice između SDP-a i SDA u FBiH i većini županija u kojima zajedno vladaju prenijele su se i na državnu razinu. Upravo sukob u crveno-zelenoj koaliciji trenutačno je najveća prijetnja usvajanju proračuna BiH, ali i stabilnosti vlasti na državnoj razini.

Glavni krivac

Iz SDA su otvoreno uprli prstom u predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju kao glavnog krivca za “stavljanje države u invalidska kolica”, kako su slikovito opisali posljedice usvajanja, po njima, nedovoljnog proračunskog okvira za financiranje državnih institucija. Naime, glas Zlatka Lagumdžije kao trećeg bošnjačkog ministra je presudio podršci prijedloga proračuna na sjednici Vijeća ministara. Predsjednik SDA Sulejman Tihić bez ustezanja je izjavio kako je ovakav proračun usvojen zahvaljujući i jednom bošnjačkom glasu, a to je onaj Zlatka Lagumdžije. - On treba biti svjestan odgovornosti koje takva odluka nosi - kazao je Tihić izravno optuživši Lagumdžiju za tajne političke dogovore s Miloradom Dodikom i trgovinu pozicijom ministra vanjskih poslova. Odgovor iz SDP-a bio je vrlo žestok. Prvo je Lagumdžija na sjednici Vijeća ministara optužio svog koalicijskog partnera za trošenje državnog novca na prisluškivanje dužnosnika SDP-a, a jučer je i šef kluba SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović poručio da glasovanje SDA protiv proračuna predstavlja atak na državu.

Narušen odnos

U SDP-u kažu kako nije tajna da je njihov odnos sa SDA narušen i da se došlo do najkritičnije točke međusobnih odnosa do sada. Danas bi Predsjedništvo SDP-a trebalo održati sjednicu na kojoj će se raspravljati o budućim odnosima u koaliciji, a posebno sa SDA. Osim na državnoj razini, SDP je nezadovoljan ponašanjem SDA u FBiH i nekim županijama. Tako Magazinović kaže da SDA u posljednje vrijeme na sjednicama Vlade FBiH usvaja sve zakone, a zatim ih ruši u Parlamentu. Dvije stranke se razilaze oko novog zakona o unutarnjim poslovima, ali i brojnim drugim pitanjima. Crveno-zelena koalicija sve teže funkcionira i u županijama. Najbolji primjer je Bosansko-podrinjska županija, gdje su dvije stranke prekinule sve kontakte, a županijom faktički vlada nova prešutna koalicija u kojoj nema SDP-a. Odnosi su došli do točke usijanja i u Tuzlanskoj i Unsko-sanskoj županiji, dok je u Sarajevskoj županiji međustranačka netrpeljivost odavno prešla granice. SDP optužuje SDA da dirigira pokušajima rušenje županijskog ministra unutarnjih poslova Muhameda Budimlića. S druge strane, SDA tvrdi da SDP pokušava uspostaviti političku kontrolu nad policijom.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
13:05 20.04.2012.

Tihić je sa vragom (Lagumdžijom) tikve sadio, i sad mu se to vraca.

ŠK
škripari
16:47 20.04.2012.

Kad vidim i čujem da su se razišli i raspisali prijevremene izbore vjerovaću a dotle ovo je samo igra .Ok vidi se da su pukli koalicijski ali ako Lagumđija raćuna na Fahru Radonćića grdno se vara niti sa jednim odd njih Radončić neće nije lud sad kad ima šansu uzeti glasove i SDA I SDP što će i vrjeme pokazati živi bili pa vidili na sljedećim izborima samo HDZ 1-2 sa SBB imogu tražiti trećeg a što se SDP tiće oni su odavno svoje rekli posle nedavnih istupa SDP ministra Heleza Budimiru predsjedniku FBIH Citiram\" Ja te neću slušat a ti me smjeni \" to govori o lažno interesnoj koaliciji Platforme ja sam rekao da će SDA sve napravit da SDP nikad nedobije sve što hoće i tako i treba a sljedeća vlada če biti sastavljena sa HDZ i ovo što platforma sad radi sve če im se naplatiti debelo i razbit o glavu a i SDA treba ozbiljno svatit oni imaju stabilno biraćko tjelo kao HDZ a SDPovakav rezultat neće nikad ostvariti da imaju 2 Komšića

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?