Poruke

Tihić: Četvorka ne može ništa uraditi, i ja pozivam na izbore

sulejman tihić
Arhiva VL
27.12.2012.
u 14:27

Poziv liderima u FBiH da zaključe, ako ih nije strah od poraza, da idu prijevremeni izbori

- Problem krize vlasti u Federaciji BiH možemo rješavati samo u okviru Ustava i zakona, što znači da osim parlamentarne većine nezaobilazne su institucije predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH - kazao je jučer na novogodišnjoj press konferenciji u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić. Dodao je da, ako netko želi rekonstrukciju, uključujući i HDZ, on mora razgovarati sa Živkom Budimirom, Mirsadom Kebom i Svetozarom Pudarićem (predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH).

Odluka o Radivojeviću

- Druga mogućnost su prijevremeni izbori. Prvi put mi se slažemo sa SDP-om i pozivamo SDP, ako ih nije strah, da idemo na prijevremene izbore - kazao je Tihić. Na novinarsko pitanje u vezi s vraćanjem ministra Desnice Radivojevića u federalnu Vladu, Tihić je odgovorio da je to pitanje za predsjednika Federacije Živka Budimira i “on bi trebao odgovoriti na to pitanje detaljnije”. - Nama je drago da je tom prilikom, u procesu donošenja odluke, Desnica Radivojević rekao da je on ipak dao suglasnost da se njegova ostavka aktivira. To je za nas veoma bitno i u moralnom i u svakom pogledu - kazao je Tihić. Upitan je li ga je iznenadio potez predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u vezi s ministrom Desnicom Radivojevićem, Tihić je odgovorio: “Upoznat sam prije nego što je ta odluka donesena, odnosno što je objavljena, ne puno prije, i bio sam zatečen tom odlukom, ali iz razgovora koji sam imao sa Živkom Budimirom, on je to učinio u interesu funkcioniranja Vlade, rješavanja krize u BiH”. - Ne vjerujem da će Desnica Radivojević biti eksponent politike SDP-a BiH, nego da će raditi u skladu s Ustavom, u skladu sa zakonom, u skladu s interesima građana Federacije BiH - kazao je Tihić. Ne mislim i ne vjerujem, dodao je, da će se pitanje smjene ministara SDA, HSP-a ili Radom za boljitak naći uopće na dnevnom redu kod predsjednika Federacije BiH. Odgovarajući na pitanje u vezi sa sastankom lidera četiriju stranka u Mostaru (SDP BiH, SBB BiH, HDZ BiH i HDZ 1990.), Tihić je kazao da oni mogu razgovarati, “ali oni sami ne mogu ništa uraditi”.

- Mogu govoriti o nekim žurnim procesima, olako obećanoj brzini, ali ta olako obećana brzina traje od svibnja. Ako hoće da se rješava pitanje, zna se koja je procedura, znaju se ustavni mehanizmi. Pozivam ih da zaključe, ako ih nije strah od poraza, da idemo na prijevremene izbore u Federaciji - kazao je Tihić. Upitan bi li izvanredni izbori zaista mogli biti održani u 2013. godini i je li moguća, objektivno, provedba izvanrednih izbora iduće godine, predsjednik SDA Sulejman Tihić je odgovorio da je sve moguće ako postoji dogovor i ako postoji potrebna većina da se donesu odluke.

Izbori u Federaciji BiH

- To imaju pravo uostalom predsjednik i potpredsjednici Federacije da učine, da raspuste federalni Parlament. Govorim o izborima na razini Federacije BiH. Ako već SDP i SBB kažu da je to jedno od rješenja, evo pozivamo ih da donesemo odluku i da u jednoj relativno kratkoj proceduri obavimo te izbore - kazao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA, jučer na novogodišnjoj press konferenciji održanoj u Sarajevu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?