europeizacija regije

Thaci podupire Vučićev dolazak na Kosovo - Srbi neće sporazum

kosovo
Reuters/PIXSELL
04.05.2013.
u 08:58

To je angažiranje u okviru olakšavanja i uvjeravanja Srba sa sjevera da je taj sporazum jedino rješenje za njihovu budućnost.

Premijer Kosova Hashim Thaci pozdravio je dolazak prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na razgovore s kosovskim Srbima o briselskom sporazumu, doznaje agencija Beta.

- To je angažiranje u okviru olakšavanja i uvjeravanja Srba sa sjevera da je taj sporazum jedino rješenje za njihovu budućnost. Zbog toga mi podupiremo sve koji mogu utjecati i uvjeriti ljude na prihvaćanje sporazuma - rekao je Thaci ističući još jednom kako sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ima za cilj europeizaciju regije.

Vučić je najavio dolazak na Kosovo od 7. do 12. svibnja kako bi u razgovoru sa Srbima koji tamo žive pokušao objasniti detalje sporazuma iz Bruxellesa i utjecao da ga oni prihvate.

Tri smjera djelovanja

Kako neslužbeno doznaju mediji u Srbiji, ako s vođama Srba sa sjevera Kosova ne bude postignut barem načelan dogovor, moguće je raspuštanje lokalnih samouprava i uvođenje privremenih vijeća.

Beogradske Večernje novosti donose tri smjera djelovanja prema tamošnjim Srbima što ih je donijela srpska vlada.

Djelovat će prema postizanju dogovora s kosovskim Srbima kako bi se uklonile sve zapreke za primjenu dogovora na terenu, nastojat će u nastavku pregovora s Prištinom i Bruxellesom oko plana implementacije, što povoljnije uvjete za Srbiju i ustrajati na što bržem otvaranju ili postizanju barem načelnog dogovora o drugim nerješenim pitanjima poput energetike, telekomunikacija, imovine, raseljenih osoba i slično.

S druge strane, kosovski Srbe prijete Vučiću kako neće promijeniti mišljenje i uporni su u odbijanju sporazuma s Prištinom.

- Sporazum koji bi Srbe otjerao pod ustavni sustav i zakone Prištine neprihvatljiv je za bilo kojeg Srbina na Kosovu. Naša osnovna borba je da ostanemo u sustavu države Srbije što nam, uostalom, jamči i Ustav Srbije - rekao je za beogradsku Politiku Slaviša Ristić, jedan od vođa kosovskih Srba i poručuje Vučiću kako "može samo narodu oči u oči iznijeti viđenje onoga što Srbi 14 godina odbacuju". 

>>Dačić: Nema ništa od referenduma o sporazumu s Prištinom

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije